Перед кризою всі рівні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перед кризою всі рівні

1938
В Україні ще наприкінці осені були підприємства, що не відчули на собі вплив фінансової кризи. Усього декілька місяців знадобилося для того, щоб їх не залишилося зовсім, заявили в аудиторській компанії Ernst & Young.
"Криза торкнулася роботи всіх компаній, що працюють в Україні", - повідомив учора керуючий партнер Ernst & Young Олексій Кредисов, представляючи підсумки дослідження "Вплив економічної кризи на українські компанії", проведеного Ernst & Young разом з Європейською бізнес-асоціацією.
Уперше таке дослідження було проведено у вересні-листопаді минулого року. Опитування респондентів для другого дослідження проводилося з 30 січня по 13 лютого. У ньому взяло участь 107 підприємств, половина з яких належить до малого бізнесу (до 200 співробітників), а 27% - до середнього (200-1000), інші - до великого (більше 1000).
82% учасників опитування були представниками міжнародних компаній, що працюють на українському ринку. Дослідження показало, що торік керівники підприємств найбільше були стурбовані зниженням обсягів продажів. Тепер їх тривожить девальвація гривні (про цю проблему заявили 84% респондентів), а також неприступність позикових ресурсів (79%). Про зниження обсягів продажів заявило 65% компаній, що змусило більшу їх частину (49% від усього кількості респондентів) скоротити своє виробництво у зв'язку зі зменшенням попиту. При цьому переважна більшість цих компаній - 59% - знизила обсяги виробництва більш ніж на 10%.
"Це свідчить про те, що мова йде не про тимчасовий спад. При спаді більш ніж на 5% підприємства змушені проводити скорочення штатів, і згодом відновити обсяги виробництва буде дуже складно", - сказав Кредисов.
Найбільш популярним виходом з даної ситуації респонденти назвали зниження адміністративних витрат (80% опитаних), далі - перегляд ставок оренди нерухомості (57%), підвищення ефективності операційної діяльності (51%) і скорочення персоналу (47%).
Оптимізуючи витрати на зарплати, компанії планують звільнити близько 20% своїх співробітників, а решті - скоротити плату на 25%. "Зараз ми спостерігаємо другу хвилю звільнень. Якщо наприкінці минулого року скорочувалися співробітники, без яких можна було обійтися, то тепер, після корекції бізнес-планів, компанії беруться за звільнення із так званого кістяка", - розповів Олексій Кредисов. "Проведене опитування свідчить про те, що якщо торік на одну вакансію претендувало три кандидати, то тепер - три високопрофесійні і ще десять середньої кваліфікації", - додала виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев’янко. При цьому пан Кредисов уточнив, що, говорячи про зниження зарплат, має на увазі не зміну системи перерахування зарплат з долара на гривню, а реальне їх зменшення.
Віце-президент Інституту конкурентного товариства Дмитро Ляпін відзначив, що кількість звільнень уже зараз перевищує прогнози Ernst & Young. "За нашими даними, мова вже зараз іде про десятки відсотків - орієнтовно 25-30%", - сказав він. Однак експерт сумнівається в такому масштабному зниженні зарплат. "Незрозуміло, про легальні чи тіньові зарплати говориться. Швидше за все, криза поки привела лише до зниження легальних зарплат: компанії, заощаджуючи на податках і соціальних пакетах, поки не знижують реальних зарплат своїм співробітникам", - додав Ляпін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас