Аналітик: До кінця I кварталу гривня може девальвувати до рівня 12 грн/дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: До кінця I кварталу гривня може девальвувати до рівня 12 грн/дол.

Валюта
5817
До кінця I кварталу гривня може девальвувати до рівня 12 грн/дол., вважає аналітик інвестиційної групи "Сократ" Михайло Сальников.
За його словами, подальший розвиток подій сильно залежатиме від того, чи поновляться потоки українського експорту в другому кварталі і чи будуть експортери заводити валюту в українську банківську систему. При сприятливому збігу обставин, можлива незначна корекція курсу у бік зміцнення; інакше, девальвація може продовжитися і до рівня 15 грн/дол., вважає експерт.
"Достатньо важливим буде кінець другого - початок третього кварталів, коли в країну завозитиметься значна кількість валюти під виборчу кампанію. Цей чинник зіграє роль додаткової підтримки курсу гривні", - говорить він.
М.Сальников відзначив три основні причини відновлення процесу девальвації гривні. "По-перше, МВФ ухвалив рішення перенести на невизначений термін видачу другого траншу кредиту standby. Формальною причиною є невиконання Україною умов кредиту, а саме ухвалення дефіцитного бюджету на 2009 р. Проте, в світлі заяв МВФ про те, що грошей для допомоги всім країнам, що мають потребу, у Фонду немає, думаю, варто розцінювати крок МВФ як наслідок того, що у Фонду не вистачає грошей. Тому, варто чекати, що відтепер правила гри змінюються: якщо півроку тому на дефіцит бюджету у розмірі 2-3% ВВП, який закладений в бюджет-2009, могли б подивитися крізь пальці, то в умовах дефіциту коштів, МВФ вимагатиме неухильного дотримання умов. Хоча формально другий транш лише відстрочений і співпраця продовжується, думається, що в уряді багато хто настроєний на те, що Україна не змінюватиме головний фінансовий документ країни і другого траншу не буде. В подібних умовах НБУ опинився в непростому положенні: якщо раніше Нацбанк будував свою курсову політику, розраховуючи на отримання другого траншу кредиту МВФ, то зараз НБУ буде змушений консервативніше витрачати золотовалютні резерви. Це чудово розуміє корпоративний сектор і починає скуповувати долар, чекаючи низьких об'ємів валютних інтервенцій в майбутньому", - говорить аналітик.
Другою причиною, на його думку, є те, що в даний момент в Україні діє бюджетне законодавство, яке передбачає граничний дефіцит бюджету у розмірі 31 млрд грн. "Навіть якщо не обговорювати те, наскільки дана цифра є адекватною, слід розуміти, що дефіцит бюджету має бути покритий за рахунок додаткових надходжень шляхом залучення кредитів, випуску облігацій і т.д. В даний момент чітких пояснень з приводу того, як же буде профінансований дефіцит бюджету немає. Якщо переговори про залучення зовнішніх кредитів зайдуть в безвихідь, то в подібній ситуації найбільш легким шляхом є випуск урядом ОЗДЗ з подальшим викупом паперів Нацбанком за рахунок додаткової емісії гривні. При цьому сценарії пропозиція гривні на ринку різко виросте, що приведе до інфляції і девальвації валюти. Проте, на сьогодні статистика НБУ свідчить про те, що в січні грошова маса скоротилася, тобто емісія гривні ще не почалася. Як би там не було, очікування можливої емісії призводить до того, що корпоративний сектор стимулює попит на валюту, штовхаючи курс вгору. Таким чином, на підставі згаданих двох пунктів можна стверджувати, що частково девальвація пов'язана із спекулятивним попитом на валюту, що ґрунтується на девальваційних очікуваннях. Подібна ситуація спостерігалася в країні і восени, коли курс виріс значною мірою на панічних настроях", - відзначає М.Сальников.
По-третє, як говорить аналітик, важливим економічним чинником є стан платіжного балансу країни. Існувало абсолютно обґрунтоване очікування, що девальвація гривні стимулюватиме експорт і скоротить імпорт в 2009 р. У деякій мірі ці очікування виправдалися, коли груднева статистика засвідчила, що дефіцит торгівлі товарами скоротився до 0,8 млрд дол., в той час як середньомісячний показник дефіциту в 2008 р. був 1,5 млрд дол. Проте, оперативна інформація по січню свідчить, що, не дивлячись на скорочення об'ємів постачань газу минулого місяця, все одно імпорт перевищував експорт. У лютому стан торгового балансу, швидше за все, погіршиться, оскільки імпорт газу виросте. Якби українські експортери працювали на повну потужність, то, швидше за все, нинішнього курсу було б достатньо для вирівнювання торгового балансу. В умовах дорогого газу до кінця першого кварталу і низьких об'ємів експорту в металургійному, машинобудівному і хімічному секторах економіки про вирівнювання торгового балансу не варто і говорити. Можливо, ситуація покращиться в другому кварталі, коли подешевшає імпортний газ, а експортери наростять об'єми випуску. В даний момент, на жаль, лишається констатувати, що стан платіжного балансу не сприяє зміцненню гривні.
За словами М.Сальникова, рішення парламенту про обов'язковий 50%-й продаж валютної виручки може мати двоякий ефект: з одного боку це може стимулювати об'єми пропозиції валюти, але з іншою може заставити експортерів використовувати шляхи обходу цієї норми, щоб не заводити виручку до України, працюючи через офшори. Нестабільність української банківської системи може бути додатковим чинником, який реабілітує подібну стратегію.
В таких умовах, за наявності економічних чинників, що сприяють девальвації, дії НБУ з підтримки гривні були б виправдані лише в тому випадку, якщо було б обґрунтоване очікування того, що ці чинники є короткостроковими. Інакше, НБУ, резерви якого вже скоротилися до 28 млрд дол., ризикує виснажити валютні резерви, намагаючись підтримати гривню, а коли резервів на підтримку не залишиться, економічні чинники все одно гривню девальвують. Таким чином, в нинішніх умовах, політика, спрямована на утримання курсу схожа на те, щоб пливти проти течії, відзначає аналітик.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас