НБУ зобов'язав пройти діагностичне обстеження середні і невеликі банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зобов'язав пройти діагностичне обстеження середні і невеликі банки

Кредит&Депозит
1608
Національний банк України (НБУ) зобов'язав середні і невеликі банки пройти діагностичне обстеження з метою визначення їх життєздатності в умовах кризи.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ (N80), текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".
"Зобов'язати банки третьої і четвертої груп за власний рахунок провести діагностичне обстеження банку із залученням аудиторської фірми, яка не має договірних відносин із цим банком щодо аудиторської перевірки річної фінансової звітності за 2008 рік і, відповідно до законодавства України, має право на проведення аудиторської перевірки банків", - говориться в документі.
Нацбанк також затвердив програму оцінки поточної і перспективної платоспроможності банків цих груп: середні і невеликі банки повинні укласти договори з аудиторською фірмою про діагностичне обстеження банку станом на 1 березня 2009 року і до 15 квітня подати відповідний звіт у НБУ.
Крім того, Нацбанк зобов'язав великі банки, які до 1 січня 2009 року належали до групи середніх, провести за власний рахунок діагностичне обстеження банку станом на 1 січня 2009 року і до 1 березня 2009 року подати відповідний звіт у НБУ.
Згідно з документом, програма оцінки поточної і перспективної платоспроможності середніх і невеликих банків передбачає, серед іншого, перевірку якості кредитного портфеля, застав, портфеля цінних паперів, якості дебіторської заборгованості, нерухомого майна банку.
Оцінка платоспроможності банків проводиться з метою оцінки необхідності і потрібних обсягів докапіталізації.
Згідно з методикою оцінки платоспроможності банку, перевірка портфеля кредитів, наданих юридичним особам, повинна охоплювати: вибірку не менше 50% усіх наданих кредитів і 100% кредитів, наданих пов'язаним особам. У портфелі кредитів, наданих фізичним особам, повинно бути оцінено 5% іпотечних кредитів і 5% інших кредитів.
З метою виявлення потенційних проблем банку у випадку погіршення якості кредитних операцій, документ передбачає, зокрема, не брати до уваги застави, по яких є судове оскарження прав на майно; застави у вигляді будь-яких цінних паперів (за винятком державних цінних паперів), рухомого майна, майнових прав на майбутнє нерухоме майно та інших майнових прав.
Передбачається також оцінка можливостей керівництва банків визначити вплив на платоспроможність і прибутковість банку різкого погіршення фінансових і макроекономічних умов в 2009 році. Макроекономічними орієнтирами для цієї оцінки називаються: зниження реального ВВП на 9%, падіння ціни на нерухомість на 25%; девальвація гривні на 30%.
Як повідомлялося, НБУ задоволений підсумками діагностики найбільших банків: потреба в додатковій капіталізації найбільших українських банків виявилася суттєво меншою, ніж прогнозувалося. У цей час триває діагностика великих банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас