Мінбуд підрахував недобуд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінбуд підрахував недобуд

Нерухомість
1662
На державні гроші для завершення будівництва будинків з 70%-вою готовністю претендують 396 об'єктів
Цей список учора опублікувало Міністерство будівництва та архітектури. Однак загальна сума коштів, необхідних для цих будинків, у два рази більша, ніж обіцяв уряд.
Згідно з даними міністерства, найбільше прийшло заявок на фінансування завершення будівництва будинків у Києві - 38 на 2,273 млрд. грн. У Київській області на державну допомогу претендують 33 будинки (979,18 млн. грн.), у Львівській області - 29 (171,92 млн. грн.), в Одеській області - 22 будинки (562,461 млн. грн.), у Криму - 20 об'єктів (115,298 млн. грн.). Найменше заявок подано з Кіровоградської (три об'єкти на 13,988 млн. грн.) і Житомирської (п'ять на 52,33 млн. грн.) областей.
Якщо проаналізувати список компаній, які розраховують на держкошти, то найбільше гроші потрібні ХК "Київміськбуд". Холдинг хоче добудувати більше 10 будинків на суму понад 300 млн. грн. У Криму традиційно компанія "Консоль" просить довести сім об'єктів. В інших компаній у середньому по три-чотири будинки. Виходить, що загальна сума коштів, на які претендують компанії, становить 6,077 млрд. грн., тоді як уряд заявляв, що готовий профінансувати тільки 3 млрд. грн.
При цьому цифри по самих будинках змінюються практично щотижня. Учора кількість будинків зменшилася практично у два рази. На початку лютого їх було 750. Мінбуд заявляв, що допомога буде надана тільки тим, хто встановлює ціну на житло не більше 8 тис. грн./1 кв. м у Києві, 6 тис. грн./1 кв. м - в обласних центрах, і 5 тис. грн./1 кв. м - у всіх інших містах. Тепер же схема стала ще більш заплутаною.
Міністерство стверджує, що для одержання держкоштів забудовники повинні будуть взяти участь у конкурсі. Скористатися коштами зможе та компанія, яка запропонує найменшу ціну квадратного метра житла. А також доведе цільове використання грошей при зведенні 70% недобуду. Кошти повинні надходити конкретному споживачеві, але умови кредитування забудовників будуть визначати банки. "Ми не можемо нав'язувати банкам, кому надавати кошти. Вони розпоряджаються власними коштами, тому повинні бути певні гарантії, що кошти, які вони надають, будуть повернуті. Повинен бути диференційований підхід до кожного забудовника і вивчення кожного об'єкта", - заявив недавно Василь Куйбіда.
В Ощадбанк і Укрексімбанк Мінбуд направив перші 60 будинків для розгляду. Однак уже видно розбіжності. Виходить, що регіони повинні вибирати компанію, у кого дешевший квадрат, але це не означає, що ці забудовники одержать гроші від банків. Тому що у фінансистів - свої критерії вибору. Так що, як стверджують гравці ринку, остаточне рішення - кому і що дадуть - швидше за все, надовго затягнеться в часі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас