Експерти називають Тігіпка найбільш підходящою кандидатурою на посаду голови НБУ у випадку відставки Стельмаха — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти називають Тігіпка найбільш підходящою кандидатурою на посаду голови НБУ у випадку відставки Стельмаха

1206
У випадку відставки Володимира Стельмаха з посади голови Національного банку України, найбільш підходящою кандидатурою на дану посаду буде Сергій Тігіпко. Таку думку висловили екс-міністр економіки, екс-голова Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг Віктор Суслов і колишній керівник групи радників голови НБУ Віктор Лисицький.
"Кандидати основні називалися. Звичайно, якби Сергій Леонідович Тігіпко погодився, я вважаю, що це краща кандидатура, ніж Пинзеник (Віктор Михайлович Пинзеник – екс-міністр фінансів України – ред.). Я з Віктором Михайловичем працював багато років, але в нього така особливість – як тільки припікає і великі труднощі… Так було в 1993 році, коли після краху валютної біржі і великих труднощів із кризою і так далі, він взяв пішов на телебачення і подав у відставку. Так було в 1997 році, коли провалився його проект "Податково-економічне зростання", коли провалили бюджет, коли бюджет 1997 року був прийнятий тільки влітку 1997 року, Віктор Михайлович пішов на телебачення і подав у відставку. Ну, є люди, хто більше звик працювати в більш спокійній розміреній обстановці, у них краще, напевно, тоді виходить. Тому в Україні великий попит саме на антикризових менеджерів і тих людей, хто в політику не дуже задіяний або готові бути не задіяними", - сказав В.Суслов.
У свою чергу В.Лисицький також відзначив професіоналізм і лідерські здібності С.Тігіпка, але при цьому підкреслив, що так, як він ще досить молодий, то непопулярні заходи, які йому необхідно буде вживати в умовах кризи, можуть нашкодити його перспективам.
"Тігіпко є блискучим менеджером, крім того, він у свій час, по суті, створив "ПриватБанк", він багато працював в уряді і він, звичайно, будемо говорити, та людина, яка могла б дуже багато зробити для того, щоб виправити ситуацію, принаймні, у фінансовій сфері. Єдине що – молодий. У нього перспективи можуть бути ще попереду, а тут уже себе потрібно обмежувати і робити непопулярні кроки", - підкреслив В.Лисицький.
На думку В.Суслова, сьогодні на чолі Нацбанку і на ключових постах в уряді, таких як міністр фінансів, повинні бути люди, які не думають про своє політичне майбутнє і які готові проводити свідомо непопулярні заходи. Що стосується дійсного голови НБУ В.Стельмаха, то за словами В.Лисицького, його професіоналізм не викликає сумніву, при цьому недоліком голови НБУ є його непублічність.
"Він прекрасний професіонал і знає банківську справу глибоко. Його серйозним недоліком є те, що Володимир Семенович не публічний. У нього така посада, що він повинен багато говорити. У крайньому випадку, у нього повинен бути спікер", - сказав В.Лисицький.
У той же час В.Суслов переконаний, що В.Стельмах не повинен робити ніяких публічних заяв, тому що після його виступів довіра до банківської системи України тільки падає.
"Володимиру Семеновичу Стельмаху в жодному разі не можна бути публічним. Йому не потрібно з'являтися на публіці і виступати. Після його виступів недовіра до банківської системи тільки збільшується. Якщо вже так виходить, що Володимир Семенович залишається, йому в жодному разі не потрібно виступати привселюдно. Він повинен бути таким таємничим банківським гномом і від його імені повинен виступати хтось інший", - сказав В.Суслов.
Крім того, В.Суслов переконаний, що голова НБУ в умовах кризи не може дозволити собі розкіш на місяць піти у відпустку.
"Людині 70 років, навіть щоб відсвяткувати день народження, відпочити після цього святкування Володимиру Семеновичу знадобився місяць, в умовах кризи. У цих умовах діяти та приймати рішення потрібно набагато більш динамічно. Потрібно відчувати відповідальність за всю цю ситуацію", - сказав В.Суслов.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас