АУБ закликає Раду відмовитися від реструктуризації і конвертації валютних кредитів у хлібопекарській галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ закликає Раду відмовитися від реструктуризації і конвертації валютних кредитів у хлібопекарській галузі

Кредит&Депозит
992
Асоціація українських банків закликає Верховну Раду відмовитися від реструктуризації і конвертації валютних кредитів у хлібопекарській галузі.
Про це сказано в повідомленні АУБ.
Верховною Радою України прийнято у першому читанні закон "Про першочергові заходи для запобігання впливу світової фінансової кризи на хлібопекарську галузь", яким передбачено надання підприємствам цієї галузі надзвичайних преференцій у вигляді пролонгації кредитів і реструктуризації боргу за валютними кредитами на умовах курсу долара, що діяв на момент укладення угоди.
Такий документ, на думку АУБ, могло бути прийнято або внаслідок повного нерозуміння його авторами ситуації в економіці країни і до чого таке рішення може призвести, або внаслідок відвертого лобіювання безпосередніх особистих інтересів.
Асоціація вважає, що надання привілеїв окремим комерційним структурам за рахунок ресурсів НБУ з застосуванням сумнівних операцій є неприпустимим і небезпечним для суспільства, тому що це є прихованою емісією, розтратою валютних резервів НБУ і збитками бюджету, тобто для платників податків усіх галузей.
Такі рішення, на думку АУБ, створюють загрозливий прецедент у суспільстві, адже у разі прийняття законопроекту за аналогічними пільгами звернуться інші позичальники.
Поширення такого порядку на всіх позичальників валютних кредитів потребуватиме близько 150 млрд. гривень (більше ніж половина державного бюджету на 2009 рік).
АУБ також думає, що цей законопроект може викликати гіперінфляцію.
Як повідомляло агентство, законопроект №3560 "Про першочергові заходи для запобігання впливу світової фінансової кризи на хлібопекарську галузь" прийнято у першому читанні 17 лютого.
Законопроект встановлює, що пролонгація (реструктуризація) кредитів хлібопекарських підприємств й/або афілійованих компаній здійснюється за процентною ставкою, яка була на момент надання кредиту, якщо надалі сторони не погодили меншу ставку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас