Євро дешевшає до долара США на очікуваннях зниження ставки ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро дешевшає до долара США на очікуваннях зниження ставки ЄЦБ

Валюта
1615
Курс долара росте в п'ятницю до євро після того, як голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше дав зрозуміти, що ЦБ готовий до подальшого зниження процентних ставок. Вартість ієни підвищується на тлі падіння фондових ринків, повідомило агентство Bloomberg.
Ж.-К.Тріше відзначив, що вартість грошей може бути зменшена, однак не ідеться про скорочення базової процентної ставки до нульового рівня, яке може "принести низку незручностей".
Член ради ЄЦБ Ерккі Ліїканен заявив у четвер, що існує можливість використання центробанком єврозони "неортодоксальної монетарної політики", щоб допомогти країнам регіону подолати рецесію та впоратися з руйнуванням фінансової системи.
Євро до 15:12 у п'ятницю коштував $1,2632 проти $1,2674 на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку.
Курс єдиної європейської валюти до японської впав до 15:12 у п'ятницю з 119,37 до 118,86 ієни. Вартість долара знизилася до цього часу до 94,02 ієни в порівнянні з 94,20 ієни ввечері в Нью-Йорку в четвер.
"Прогноз звуження диференціалу процентних ставок ЄЦБ відносно процентних ставок інших ЦБ є негативним для євро. Курс євро може впасти нижче $1,25 у найближчому майбутньому", - вважає головний економіст Societe Generale Asset Management Ltd. Акіо Йосіно.
З жовтня 2008 року ЄЦБ скорочував процентну ставку 4 рази, у цілому на 2,25 процентного пункту. Однак базова процентна ставка ЄЦБ залишається однією з найвищих у розвинених країнах - 2% річних. У США вона знаходиться в цільовому діапазоні від 0% до 0,25%, у Японії - 0,1%.
Як повідомлялося раніше, і Ж.-К.Тріше, і Є.Ліїканен, і інші члени ради ЄЦБ уже неодноразово заявляли про можливе зниження вартості грошей на черговому засіданні центробанку, яке відбудеться 5 березня.
Аналітики прогнозують, що ЄЦБ зменшить базову процентну ставку на 0,5 процентного пункту - до 1,5% річних.
Курс японської ієни росте в п'ятницю на тлі підвищення неприйняття ризику, викликаного побоюваннями поглиблення загальносвітової рецесії. Світовий індекс MSCI World демонструє зниження 9-у сесію підряд.
Фондові ринки Азії впали в п'ятницю на побоюваннях скорочення прибутку в умовах рецесії, що поглиблюється, до мінімуму за 3 місяці, японський індекс Topix обвалився до закриття торгів до мінімуму з 1984 року. Європейські індекси знижуються в середньому на 2,5-3%. Американський Dow Jones Industrial Average впав в четвер до мінімуму з жовтня 2002 року, ф'ючерси на індекси США в п'ятницю падають у середньому на 1,5%.
"Деякі купують ієну як засіб хеджування на тлі обвалу фондових ринків. Існує також сезонний фактор, що підтримує зростання ієни, - фінансовий рік у Японії підходить до завершення, і деякі компанії усе ще проводять репатріацію коштів", - стверджує голова хеджевих операцій Mizuho Corporate Bank у Лондоні Ніл Джонс.
Повернення песимізму і неприйняття ризику на ринках приводять до різкого скорочення обсягів угод carry trade, під час яких беруться в борг кошти в країнах з низькою процентною ставкою і купуються активи з більш високою прибутковістю, і за рахунок цього спреду інвестори отримують прибуток. При цьому вони ризикують тим, що зміна кон'юнктури на світових валютних ринках позбавить їх цього прибутку.
Японська ієна - найпопулярніший засіб фінансування операцій carry trade, оскільки ставка Банку Японії є найнижчою серед розвинених країн світу - 0,1% річних. У США вона перебуває в цільовому діапазоні від 0% до 0,25%, у єврозоні - 2%, в Австралії - 3,25%, у Новій Зеландії - 3,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас