Індекс Dow Jones звалився в четвер до рівня 2002р, пробивши листопадовий мінімум, ф'ючерси падають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс Dow Jones звалився в четвер до рівня 2002р, пробивши листопадовий мінімум, ф'ючерси падають

Фондовий ринок
232
Фондові ринки США впали в четвер на тлі скорочення прогнозу прибутку Hewlett-Packard. Наростаючі побоювання дефолтів по кредитних картах і націоналізації проблемних фінансових інститутів опустили підіндекс фінансових компаній на 5,2%, до найнижчого рівня з 1995 року, повідомило агентство Bloomberg.
Індекс Dow Jones Industrial Average, впавши в середу на 1,19% - до оцінки в 7465,95 пункту, пробив досягнутий 20 листопада минулого року рекордний мінімум, розвіявши надії на швидке відновлення ринку акцій США. Досягнута індексом оцінка є мінімальною з 9 жовтня 2002 року; у порівнянні з рівнем півторарічної давнини, коли почався "ведмежий" ринок, Dow Jones Industrial Average втратив вже 47%.
Більше сильне падіння індексу спостерігалося лише в період Великої депресії в 1929-1932 роках - майже на 90%, нагадує The Wall Street Journal.
У четвер лідерами падіння були акції фінансових компаній, виробників комп'ютерів, а також папери General Electric.
Останні три місяці акції торгувалися в США в широкому діапазоні, і тепер у ньому позначилася нова нижня межа, що ринок, можливо, буде тестувати наступні кілька місяців, очікуючи результатів реалізації заходів нової адміністрації з підтримки економіки, говорять аналітики.
Динаміку ф'ючерсів на фондові індекси також не можна назвати оптимістичною: березневий контракт на Standard & Poor's 500 на 8:23 МСК втратив 1,04%, а на Dow Jones Industrial Average - 0,94%.
"Ринок намагається переварити досить серйозний економічний спад, а також його наслідки для технологічних компаній і майбутніх капвитрат, - говорить Джирі Черукурі з Oakbrook Investments. - Люди вважають, що ситуація буде більше проблемною, ніж очікувалося, і це вплине на витрати до кінця 2009 року".
Значення індексу виробничої активності, що розраховується Федеральним резервним банком Філадельфії, у лютому впало до мінімуму з 1990 року. Індикатор опустився до мінус 41,3 пункти в порівнянні з мінус 24,3 пункти місяцем раніше. Негативне значення індексу говорить про ослаблення активності у виробничій сфері регіону.
Федеральний резерв у середу опублікував економічний прогноз на 2009 рік: очікується скорочення ВВП США на 0,5-1,3%, зростання безробіття вище 8%.
Ринок побоюється, що зростаючі проблеми таких фінкомпаній, як Citigroup і Bank of America, змусять уряд націоналізувати їх, витиснувши інвесторів і взявши під повний контроль величезну частку фінсектору.
"Інвестори побоюються, що уряд збирається витиснути всіх, хто має хоч якусь частку, - відзначає президент Mendon Capital Advisors Corp. Антон Шутц. - Ніхто не знає, за якими правилами йде гра. Разом з тим ринок акцій буде просто зруйнований".
Розмах дефолтів по кредитних картах, імовірно, перевершить раніше очікувані 7,53%, оскільки люди втрачають роботу і не можуть виплатити борги, заявило агентство Fitch Ratings. За оцінками Goldman Sachs, кількість дефолтів по картах складе 10-11% від загального числа кредитів в 2009 році.
Акції Bank of America подешевіли на 14%, до мінімуму з 1984 року - $3,93. Вартість цінних паперів Citi звалилася на 13,8% - до $2,51, найнижчої оцінки з 1991 року. Індекс банків KBW опустився в четвер до мінімуму з 1992 року.
Деякі банки вже ведуть переговори з регуляторами про додаткові уливання капіталу, але поки не хочуть думати про націоналізацію, повідомили газеті Financial Times інформовані джерела.
Котирування акцій найбільшого виробника персональних комп'ютерів у світі Hewlett-Packard Co. обвалилися на 7,9%, продемонструвавши найшвидше падіння із серпня 2004 року. HP урізала прогноз прибутку і виторгу на поточний рік; за підсумками першого кварталу фінансового року прибуток компанії збігся з очікуваннями ринку, а виторг виявився нижче.
Прибуток за рік, повідомила компанія, очікується тепер на рівні $3,76-3,88 на акцію (аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували $3,78). Ринок стривожений тим, що бізнес HP, що вважався вкрай стійким, незважаючи на кризу, зазнає втрат, що показали квартальні результати.
Вартість паперів страховика Prudential Financial Inc. звалилася на 16%, тому що компанія втратила доступ до державних кредитів у результаті зниження кредитного рейтингу.
Курс акцій Sprint Nextel злетів у четвер на 20%, оскільки компанія одержала менший збиток, ніж прогнозували аналітики, за рахунок скорочення робочих місць і витрат.
Прибуток 394 компаній, які опублікували звітність після 12 січня, акції яких входять у розрахунок S&P 500, знизився в середньому на 33%.
Індекс Dow Jones Industrial Average за підсумками торгів упав на 89,68 пункту (1,19%) - до 7465,95 пункту.
Standard & Poor's 500 за день опустився на 9,48 пункту (1,20%), склавши 778,94.
Значення індексу Nasdaq Composite зменшилося в четвер на 25,15 пункту (1,71%) - до 1442,82 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас