ПІБ відновить кредитування бізнесу у березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПІБ відновить кредитування бізнесу у березні

Кредит&Депозит
2222
Промінвестбанк (ПІБ, Київ) переходить до нормального режиму роботи і готується відновити кредитування українського бізнесу вже в березні, повідомив голова тимчасової адміністрації ПІБ, заступник голови Національного банку України (НБУ) Володимир Кротюк.
"Ситуація в банку повністю стабілізувалася… Думаю, десь у другій половині березня ПІБ почне кредитувати суб'єктів підприємницької діяльності", – сказав він на прес-конференції в четвер.
За словами Кротюка, нові акціонери кредитно-фінансової установи мають намір продовжити розвиток ПІБ, віддаючи перевагу фінансуванню корпоративного сектору економіки.
При цьому він уточнив, що Зовнішекономбанк (ВЭБ, РФ) володіє 75% акцій ПІБ, а холдингова компанія Slav AG (Австрія) – близько 15% акцій.
"У нас немає інформації про покупку ПІБ з метою його подальшого перепродажу. Думаю, що цього не буде. Єдине, що я можу сказати: згідно із запевненнями представників акціонерів і голови Зовнішекономбанку Росії пана Дмитрієва (голова ВЭБ Володимир Дмитрієв), банк буде розбудовувати корпоративний бізнес", - сказав Кротюк.
Голова тимчасової адміністрації ПІБ задоволений виконанням плану фінансового оздоровлення банку. У рамках відкритої кредитної лінії ВЭБ уже надав ПІБ перший транш у розмірі $390 млн. Надходження другого траншу в розмірі $325 млн очікується 20 лютого, третього на суму $285 млн – 20 березня.
При цьому, за даними Кротюка, планується подальша ресурсна підтримка банку. "Крім зазначених коштів, у банк буде заведено близько 1,5 млрд грн на умовах субординованого боргу", - відзначив він.
Голова тимчасової адміністрації також нагадав, що із запропонованих новими акціонерами кандидатур на наступному тижні почнеться формування наглядової ради і правління ПІБ. Після узгодження Нацбанком нового керівництва кредитно-фінансової установи буде розглянуто питання про виведення з банку тимчасової адміністрації.
Замголови НБУ також повідомив, що нормалізація ситуації в ПІБ дала можливість ухвалити рішення щодо дострокового розблокування коштів його клієнтів, які підпадали під дію мораторію на виконання вимог кредиторів.
"Із завтрашнього дня всі юридичні і фізичні особи, рахунки яких заблоковані у зв'язку з мораторієм, зможуть використовувати свої кошти на свій розсуд", – сказав він.
Крім того, за даними В.Кротюка, банк веде активну роботу із кредиторською заборгованістю клієнтів: проводить вибіркову пролонгацію кредитів і конвертацію валютних позик у гривневі. Планується також скасування обмежень на зняття готівки в банкоматній мережі банку (1,6 тис. автоматів).
"Що стосується фізичних осіб, то слід зазначити: конвертація їх кредитів здійснюється за курсом нижчим, ніж офіційний курс Нацбанку, і під низькі процентні ставки, які були визначені при укладанні кредитних угод", - відзначив Кротюк.
За його даними, у гривню вже конвертована кредитна заборгованість фізосіб на суму більше $16 млн, юросіб - на $88 млн. ПІБ також продовжив кредити підприємствам агропромислового комплексу на 151 млн грн. Розглядається питання про пролонгацію кредитів ще на суму понад 200 млн грн.
Загальні активи ПІБ до 19 лютого досягли майже 32 млрд грн, кредитний портфель – близько 24 млрд грн. У структурі кредитного портфеля більше 85% припадають на кредити суб'єктам господарювання, у тому числі на кредити підприємствам АПК - 1,8 млрд грн. При цьому на частку валютних кредитів припадає 33% загального обсягу наданих позик, тоді як у цілому по банківській системі – більше 60%.
Зобов'язання ПІБ перевищили 25 млрд грн: валютні зобов'язання становлять 37% їх загальної суми, що вдвічі менше, ніж у цілому по банківській системі країни. На кошти фізосіб припадає близько 35% загальної суми зобов'язань.
ЗАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промінвестбанк) засновано в 1992 році. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2009 року за розміром активів ПІБ займав 11-е місце (27,489 млрд грн) серед 182 банків, що діяли в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас