Глобальні ринки: Очікуваний обвал акцій - ринок боїться нових ведмежих ям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Очікуваний обвал акцій - ринок боїться нових ведмежих ям

Фондовий ринок
299
Американські акції вчора зробили те, чого від них багато хто чекав вже пару місяців, - впали до рівнів останнього великого обвалу в листопаді 2008 р. Індекс DJIA при закритті зупинився на тому ж значенні, що й 20 листопада (7552 пункту), S&P 500 (789 пунктів при закритті) для цього не вистачило 37 пунктів. Впали всі 30 компонентів Dow, крім Wall-Mart Stores, лідерами падіння більш широкого ринку були акції фінансових, енергетичних компаній і реального сектору.
Однак поганий стан відповідних галузей, як фундаментальна причина падіння, відійшов на другий план на тлі самого явища тестування торішньої ями фондового ринку.
Рух ринку в найближчі дні і тижні буде мати велике психологічне значення для інвесторів - подальше падіння DJIA нижче 7000 пунктів і S&P 500 нижче 700 пунктів може саме по собі спричинити обвал індексів ще на 5%-10%. Подібне падіння, незалежно від показників оцінки акцій на відповідних рівнях, було б сильним негативним фактором для економіки в цілому.
На даний момент голоси розділилися - багато хто вважає нинішні рівні дном, однак досить велика кількість інвесторів і експертів чекає подальшого падіння. Оптимісти пов'язують прогнозований швидкий відскік ринку із сьогоднішнім виступом президента Обами, від якого чекають конкретних планів з реструктуризації проблемних іпотечних кредитів. Скептики говорять про сильні ведмежі настрої і довгострокові прогнози падіння економіки, які ще не повністю відображені в ціні акцій. Нинішнє падіння повністю підтверджує наші прогнози.
У цей момент ми вважаємо, що після падіння на 4% за день американський ринок відновиться, однак це не стане початком довгого бичачого тренда і нинішні глибини цілком можуть виявитися посильними для американських акцій і в майбутньому.
Казначейські облігації продовжують падати, золото б'є піврічний рекорд
Обвал акцій супроводжувався підвищенням інтересу до казначейських облігацій США. Прибутковості по облігаціях упали до мінімуму за останні три тижні, але їх подальшому скороченню протистоїть очікуване найближчим часом велике розміщення нових державних паперів США, за допомогою якого будуть залучені кошти для фінансування плану Обами обсягом в 787 млрд. дол.
На сировинних ринках нафта передбачувано пішла вниз, протестувавши новий рівень нижче 35 дол. за барель. Скорочення споживання, песимізм з приводу світової економіки і затоварення здатні обвалити ціну нижче мінімумів листопада, коли ф'ючерси WTI торгувалися по 31 дол./барель. Золото вчора торгувалося на максимальних за 7 місяців рівнях, ціна досягала 975 дол. за унцію.
Мар'ян Федоришин
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас