Ієна дорожчає через зростання неприйняття ризику після заяви G7 і падіння ВВП Японії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ієна дорожчає через зростання неприйняття ризику після заяви G7 і падіння ВВП Японії

Валюта
495
Курс ієни до долара і євро підвищується в понеділок уперше за 3 сесії, тому що інвестори почали переводити кошти в найменш ризиковані активи після того, як G7 оголосила про те, що різкий економічний спад протриває більшу частину 2009 року, а уряд Японії заявив про рекордне скорочення ВВП країни в четвертому кварталі, повідомило агентство Bloomberg.
Представники країн "великої сімки" утрималися від коментарів відносно зусиль уряду Японії щодо зниження курсу нацвалюти, що також сприяє подорожчанню ієни.
Курс долара росте в понеділок до євро, однак експерти попереджають, що попит на долари може різко ослабнути, якщо найбільший автовиробник США General Motors (GM) звернеться до уряду країни за додатковим фінансуванням.
Євро на 9:05 мск у понеділок коштував $1,2756 у порівнянні з $1,2862 на кінець попереднього торговельного дня. Курс японської валюти до єдиної європейської склав на 9:05 мск у понеділок 117,09 ієни проти 118,37 на закриття ринку в п'ятницю.
Вартість японської валюти до долара виросла до цього часу до 91,80 ієни з 91,93.
Міністри фінансів і голови центральних банків країн G7 заявили за підсумками зустрічі в Римі, що вони докладають усі зусилля до відновлення довіри на ринках і пожвавлення світової економіки. Вони впевнені, що антикризові заходи, що вживаються в окремих країнах, із часом зроблять позитивний вплив на економіку, проте значна частина 2009 року пройде в умовах "суворого економічного спаду".
G7 традиційно включила в повідомлення фразу про те, що слід уникати "надмірної волатильності" і "неконтрольованих коливань" валютних курсів.
"Заява G7 не містить згадувань про ієну, дані про ВВП Японії були дуже слабкими, що, швидше за все, відверне інвесторів від ризику. Ієна буде рости", - стверджує голова відділу валютних і трейдингових операцій Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. у Гонконгу Масасі Курабе. Експерт прогнозує подорожчання японської нацвалюти до 89 ієн за долар і 115 ієн за євро протягом найближчого тижня в результаті виходу інвесторів з операцій carry trade. Волатильність буде особливо помітна в понеділок через скорочення обсягів торгів у зв'язку з вихідним днем у США.
Курс ієни росте, а фондові індекси Японії знижуються на заяві уряду країни, що скорочення валового внутрішнього продукту в 4-му кварталі 2008 року досягло рекордних з 1974 року 12,7% у річному вираженні. Рецесія в Японії почалася в листопаді 2007, згідно з даними уряду.
Повернення песимізму і неприйняття ризику на ринках приводять до різкого скорочення обсягів угод carry trade, під час яких беруться в борг кошти в країнах з низькою процентною ставкою та купуються активи з більш високою прибутковістю, і за рахунок цього спреда інвестори отримують прибуток. При цьому вони ризикують тим, що зміна кон'юнктури на світових валютних ринках позбавить їх цього прибутку.
Японська ієна - найпопулярніший засіб фінансування операцій carry trade, оскільки ставка Банку Японії є найнижчою серед розвинених країн світу - 0,1% річних. У США вона перебуває в цільовому діапазоні від 0% до 0,25%, у єврозоні - 2%, в Австралії - 3,25%, у Новій Зеландії - 3,5%.
В американських ЗМІ пройшло повідомлення, що General Motors може звернутися до уряду США за додатковою допомогою в розмірі $5 млрд, щоб запобігти банкрутству компанії.
"Необхідно ретельно відслідковувати розвиток подій навколо плану реструктуризації GM. Якщо GM подасть заяву про банкрутство, як стверджують ЗМІ, результатом безумовно стане масовий продаж долара", - вважає директор підрозділу валютних операцій NTT Smarttrade Inc. Такасі Кудо.
Автовиробники GM і Chrysler одержали від уряду США $17,4 мрлд. До 17 лютого компанії повинні представити звіти про витрату коштів і плани реорганізації з метою відновлення прибутковості.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас