Експерт: Молочна галузь України потребує створення профільного держоргану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Молочна галузь України потребує створення профільного держоргану

Аграрний ринок
730
Молочна галузь України потребує створення профільного державного органу, який би зайнявся укладанням договорів, введенням квот і зниженням мит на українські товари, вважає директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка.
На думку експерта, збереження субсидування виробників молока – необхідна, але недостатня умова для майбутнього галузі. "Для підтримки молочної промисловості необхідно провести серйозну роботу, знайти гарантовані ринки збуту, допомагати експортерам, стимулювати попит", - відзначає С.Наливка. Зокрема, для захисту вітчизняних виробників молока він пропонує створити відповідний державний орган, на який покласти зобов'язання з укладання договорів, з введення квот і зниження мит на українські товари.
Крім цього, експерт впевнений у необхідності надання українським виробникам гарантованого доступу на зовнішні ринки на чітко застережених і зафіксованих умовах. "Простіше кажучи, уряд повинен займати більш активну позицію", - підкреслив С.Наливка.
Експерт нагадав, що зараз між Україною і Євросоюзом не існує чітких угод - ні щодо молочної продукції, ні щодо зернових культур. "Українські товари просувають самі виробники, як можуть, без допомоги з боку держави. Честь їм і хвала, що, незважаючи на труднощі, вони продовжують це робити", - відзначає С.Наливка.
Як повідомлялося, 4 лютого 2009 року Верховна Рада України прийняла Закон "Про внесення змін у деякі закони України щодо запобігання негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу". Цей закон містить норму, що продовжує дію пільги з ПДВ для домогосподарств-виробників молока.
За словами С.Наливки, пільги не діють уже 43 дні, а більшість українських компаній - переробників молока, чекаючи відновлення пільг, продовжують субсидування закупівельної ціни за рахунок власних коштів.
За інформацією, поширеною в ЗМІ, у січні 2009 року Європейський Союз через різке падіння цін на молоко в країнах ЄС відновив виплату дотації на експорт масла, сиру, а також цільного та знежиреного сухого молока.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас