S&P знизило рейтинг банку "Надра" з "В-" до "СС" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило рейтинг банку "Надра" з "В-" до "СС"

1886
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило довгостроковий кредитний рейтинг банку "Надра" (Київ) з " В-В-" до "СС" і поставило його на перегляд з негативним прогнозом.
"Рейтингові дії відображають введення тимчасової адміністрації в банку на один рік і мораторій на задоволення вимог кредиторів банку на шість місяців з метою стабілізації фінансового стану банку", - цитується в повідомленні агентства в п'ятницю коментар кредитного аналітика S&P Аннет Есс.
Агентство відзначає, що сильний негативний вплив на ліквідність банку зробили дуже складні ринкові умови в Україні, а також тривала політична критика банку.
За даними S&P, відтік вкладів клієнтів банку "Надра" склав 6,4 млрд грн в останні місяці. З осені 2008 року банк погасив зобов'язання перед іноземними контрагентами на суму 3,2 млрд грн - у значній мірі за допомогою кредитів на рефінансування в розмірі 7,1 млрд грн, наданих Нацбанком України (НБУ) у жовтні-листопаді 2008 року.
"Standard & Poor's також стурбоване впливом економічної ситуації, що погіршується, у країні і пов'язаних із цим девальвації національної валюти і високої інфляції на якість активів, фондування і ліквідність банку", - підкреслила А.Есс.
Агентство відзначає, що якість активів банку "Надра" швидко погіршується, про що свідчить збільшення частки непрацюючих позик із простроченням більше 90 днів з 5,2% на кінець 2007 року до 14,0% станом на 1 грудня 2008 року; при цьому найсильніше збільшення спостерігається в портфелі роздрібних позик, особливо іпотечних і автокредитів.
Разом з тим величина непрацюючих позик не повною мірою відображає ризик, пов'язаний з "невитриманим" кредитним портфелем, не перевіреним в умовах повного економічного циклу, говориться в повідомленні S&P. Агентство очікує подальшого погіршення якості активів в 2009 року, враховуючи погані макроекономічні перспективи. Погіршення може бути в значній мірі обумовлене наявністю кредитів, номінованих в іноземній валюті, які в цей час становлять 60% від загального кредитного портфеля Надра Банку, додають експерти агентства.
Надра Банк входить до числа 10 найбільших українських банків за розміром сукупних активів, які на 1 грудня 2008 року становили 31,5 млрд грн за українськими стандартами бухгалтерського обліку, його частка на банківському ринку країни становить 4%.
Рейтинги відображають власну кредитоспроможність банку і не включають додаткових щаблів за зовнішню підтримку в надзвичайній ситуації (від потенційного нового власника або держави) внаслідок невизначеності відносно такої підтримки.
"Ми припускаємо вивести рейтинги зі списку Creditwatch протягом декількох днів після одержання інформації від НБУ і Надра Банку щодо умов введення в банку тимчасової адміністрації та мораторію на задоволення вимог кредиторів банку протягом найближчих шести місяців", -- відзначається в повідомленні S&P.
Згідно з ним, рейтинги можуть бути знижені до категорії SD (вибірковий дефолт) у випадку, якщо агентство одержить підтвердження, що введений мораторій приведе до затримок виплат по боргових зобов'язаннях.
За класифікацією S&P рейтинг "CC" означає, що в цей час існує висока ймовірність невиконання емітентом своїх боргових зобов'язань.
Рейтинг банку "Надра" перебуває на найнижчому рівні серед усіх 15 рейтингів українських банків, корпорацій і муніципалітетів. На три щаблі вище перебуває рейтинг банку "Юнекс" – "ССС+", тоді як рейтинг України та інших її позичальників перебуває ще двома щаблями вище – на рівні "B".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас