"Газпром" витрушують з литовських мереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" витрушують з литовських мереж

Енергетика
1794
Сейм Литви звинувачує російський "Газпром" у завищенні цін на газ для країни. Депутати вважають, що монополія повинна забезпечувати країну "дешевим газом" в обмін на те, що в 2004 році одержала третину магістральних газопроводів Литви. Сейм уже ініціював звернення до Конституційного суду країни, щоб перевірити законність приватизації Lietuvos dujos.
Учора сейм Литви 68 голосами з 86 у першому читанні схвалив постанову про звернення до Конституційного суду країни, що передбачає перевірку законності купівлі "Газпромом" 34% акцій Lietuvos dujos в 2004 році. Друге і третє читання можуть пройти протягом тижня. Як сказав ініціатор проекту постанови від правлячої партії "Союз Батьківщини-Християнські демократи" Юргіс Разма, перевірка законності необхідна, у зв'язку з тим що "Литва за газ платить найбільше зі всіх у Євросоюзі", зокрема більше від Німеччини, незважаючи на територіальну близькість до Росії.
"Подібні обставини змушують уважно подивитися на те, яким чином ішла приватизація компанії, якщо під час неї говорили про забезпечення Литви дешевим газом", - пояснив він.
У березні 2004 року "Газпром" придбав 34% акцій Lietuvos dujos за 100 млн літів ($35,7 млн). В уряду Литви залишилося 24,36% акцій компанії, ще 35,49% - в E. On Ruhrgas (Німеччина), 6,15% - у міноритаріїв. За умовами угоди з урядом "Газпром" до 2015 року зобов'язаний прямо забезпечувати не менше 70% поставок Lietuvos dujos і не менше 90% потреб Литви. На 1 січня частка "Газпрому" у компанії становила 37,1%, E. On Ruhrgas - 38,9%, міноритаріїв - 6,3%.
За словами Разми, під час підписання договору з "Газпромом" уряд Литви під керівництвом Гедимінаса Кіркіласа взяв на себе занадто великі майнові зобов'язання, "які можна розцінити як такі, що суперечать конституції". Крім того, за додатковий платіж у розмірі 9 млн літів ($3,2 млн) уряд зобов'язався не регулювати ціни на газ для промисловості, що, на думку депутата, вступає в протиріччя із законом про регулювання в газовому секторі, прийнятим в 2007 році.
Європарламентарій від Литви Шарунас Бірутіс недавно під час дискусій щодо енергетики у Вільнюсі повідомив, що "зараз Литва купує газ приблизно по $500 за 1 тис. кубометрів, при тому що країни ЄС, які знаходяться далі від Росії, платять за газ менше".
Високопоставлене джерело в "Газпромі" спростувало цю інформацію. Газ для Литви "зараз коштує $305 за 1 тис. кубометрів, тоді як для Німеччини - $370", пояснив він. Інше джерело Ъ у "Газпромі" додає, що, "коли ціни на газ були низькими, усіх улаштовувала угода з 'Газпромом', а коли піднялися - усі почали шукати шляхи їх зниження". В управлінні інформації "Газпрому" учора заявили Ъ: "Придбання ВАТ "Газпром" акцій компанії Lietuvos dujos здійснювалося на підставі договору з фондом майна країни, що діяли від імені Литовської Республіки. На наш погляд, правових підстав для перегляду даного договору нема".
На думку керуючого партнера лобістської компанії Lanner, Mcgovern & Co. Андрюса Романовскіса, знайомого із ситуацією, сейм реально не переслідує мети розірвання договору з "Газпромом". "Основне питання пов'язане з регулюванням цін і правом уряду Литви підписувати зобов'язання не регулювати ціни для великих промислових споживачів", - говорить пан Романовскіс, додаючи, що сейм прагне сам регулювати ціни. Адвокат юридичної компанії Sutkiene, Pilkauskas & Partners Ліна Дарулене відзначає, що щодо даного звернення Конституційний суд Литви не стане оцінювати угоду купівлі-продажу 34% акцій компанії. "Суд може визнати рішення уряду, що погодився не регулювати ціни, таким, що суперечить конституції, - пояснює юрист. - У цьому випадку може бути ще один судовий процес, де буде вимога визнати недійсними умови договору з 'Газпромом'.
Або уряд почне регулювати ціни, давши привід 'Газпрому' оскаржувати такі дії". За словами пані Дарулене, в 2003 році Конституційний суд уже визнав такою, що суперечить конституції, умову про те, що при продажі пакета акцій Mazeiku Nafta держава зобов'язалася не пред'являти до нового покупця акцій претензії, пов'язані з попереднім періодом.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас