"Ъ": Хімікам дістанеться свій видобуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Хімікам дістанеться свій видобуток

Енергетика
726
Видобувники газу можуть одержати можливість продавати паливо дорожче. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доручила профільним міністерствам скасувати норму, що зобов'язує реалізовувати газ власного видобутку винятково населенню, дозволивши продавати частину хімічній промисловості. Насамперед ця ініціатива вигідна фінансово-промисловим групам, що володіють активами в сфері видобутку газу та хімпідприємствами.
У розпорядженні Комерсант-Україна опинився протокол наради, проведеної в Кабінеті міністрів 4 лютого і присвяченої ситуації із цінами на міндобрива і газ для хімічної промисловості. За її підсумками прем'єр Юлія Тимошенко доручила Мінпромполітики, Мінпаливенерго, Мінекономіки і НАК "Нафтогаз України" розробити проект постанови про надання виробникам добрив права купувати газ в українських газодобувних компаній, а також вивчити закордонний досвід (зокрема, румунський) щодо встановлення для цих хімпідприємств диференційованих тарифів на газ залежно від цін на їхню продукцію на світовому ринку.
Незважаючи на те, що цього року газ обходиться хімічним підприємствам дешевше, ніж іншим промисловим споживачам, його подорожчання в порівнянні з минулим роком виявилося значним. Нацкомісія регулювання електроенергетики підвищила ціни для підприємств хімічного та гірничо-металургійного комплексів з 1425 грн до 2425 грн за тисячу кубометрів. Зараз хімічним підприємствам продають імпортний газ, а паливо власного видобутку (добувають "Укрнафта" і "Чорноморнафтогаз", у яких більше 50% належить державі) дотепер направлялося винятково на потреби населення.
Урядова ініціатива дозволить добувникам продавати паливо дорожче.
Джерело в "Укрнафті" (50%+1 акція належить НАК "Нафтогаз України", 42% - групі "Приват") розповіло, що, виходячи із сьогоднішньої собівартості видобутку газу, компанія зможе його запропонувати виробникам хімічних добрив по 1400-1600 грн за тисячу кубометрів. В "Чорноморнафтогазі" ініціативу Тимошенко не коментують. Втім, за даними Мінпаливенерго, обсяг видобутку обох компаній не перевищує 3,1 млрд кубометрів на рік, тоді як хіміки споживають 6,5 млрд кубометрів газу на рік.
Ініціативу уряду підтримують і виробники мінеральних добрив. У прес-службі "Дніпроазоту" (контролюється групою "Приват") розповіли, що сьогодні підприємство простоює через високі ціни на газ і низькі ціни на добрива у світі. "Якщо ми зможемо купувати газ по 1600 грн, це дозволить запустити виробництво", - повідомили на підприємстві. А заступник гендиректора Одеського припортового заводу Валерій Севастьянов заявив, що наступним логічним кроком повинно стати створення газової біржі, на якій змогли б продавати паливо не тільки добувачі, але й імпортери ("Газпром", "Туркменнафтогаз" і "Казмунайгаз").
Втім, на думку експертів, лібералізація ринку газу може мати і зворотний ефект - ціни на нього виростуть. "Як правило, вартість газу у світі, у тому числі і на біржах, узимку росте. І саме в цей період газ потрібний хімікам - для підготовки до весняно-польових робіт. Так що від лібералізації ринку споживачі газу можуть навіть програти", - вважає начальник аналітичного відділу російської ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. А керівник департаменту з питань агропромислового комплексу та хімічної промисловості ДП "Держзовнішінформ" Дмитро Гордейчук впевнений, що від ініціативи уряду виграють групи, що мають свій газ. "'Приват' одержить можливість завантажити газом власного видобутку 'Дніпроазот', а також одержить переваги в боротьбі за Одеський припортовий завод, оскільки, на відміну від усіх інших претендентів, буде мати власне джерело сировини, щоб завантажити підприємство", - сказав Гордійчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас