Аналітик: Близько 40 % банків України оголосять дефолт в березні - квітні, якщо НБУ не вдасться до жорстких заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Близько 40 % банків України оголосять дефолт в березні - квітні, якщо НБУ не вдасться до жорстких заходів

14191
Близько 40 % банків України оголосять дефолт і стануть банкротами в березні -квітні, якщо НБУ не вживе жорстких заходів і якщо не відбудеться націоналізація окремих крупних банків. Таку думку висловив директор аналітичного агентства Da Vinci AG Анатолій Баронін, коментуючи ведення мораторію з боку НБУ на задоволення вимог кредиторів банків "Надра" і "Київ".
На думку експерта, сьогодні шляхом мораторію НБУ намагається утримати ринок від панічних настроїв і намагається приховати реальний стан справ кількох банків. "Те, що відбувається з банками "Надра" і "Київ", не одиничний випадок, - заявив А.Баронін. - Ще близько 5-6 крупних банків близькі до подібної ситуації. Мораторій, введений НБУ, є мірою, направленою на утримання цих банків від прямого банкрутства шляхом введення захисних заходів відносно їх активів".
Проте без націоналізації окремих банків і інших жорсткіших заходів подібні заходи приведуть до того, що в банківській системі накопичиться сніжний ком ризиків, який в певних умовах виллється в більш негативні наслідки, ніж визнання з боку НБУ кризового стану і фактично дефолта у ряді існуючих банків, відзначив експерт.
"Дефолт почався, коли пішов перший транш рефінансування відносно "Надра", "Родовід", інших банків, - вважає А.Баронін. - Це був перший сигнал до того, що декілька банків України знаходяться в переддефолтовому стані. Оскільки процедура рефінансування проходила без встановлення тимчасової адміністрації з боку НБУ і без хоч би часткової націоналізації цих банків, то фактично весь об'єм рефінансування або вийшов в офшорні зони або був виведений неналежним шляхом з цих фінансових установ".
Тим самим, за словами експерта, НБУ збільшив ризики для всієї банківської системи України. "Як тільки лопнуть перші крупні фінустанови в Україні, піде необоротна ланцюгова реакція дефолта і банкрутств багатьох українських банків", -підкреслив А.Баронін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас