Думка: Угорщина незаконно блокує поставки електроенергії з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Думка: Угорщина незаконно блокує поставки електроенергії з України

Енергетика
791
Дії державної компанії MAVIR Zrt. (Угорщина) з блокування поставок електроенергії безпосередньо з України до Угорщини незаконні, вважає заступник директора держпідприємства "Укрінтеренерго", комерційного оператора експорту української електроенергії, Ірина Тихончук.
"MAVIR незаконно блокує поставки електроенергії з України до Угорщини. Дії угорського системного оператора йдуть в супереч з вимогами відповідних директив Євросоюзу", - сказала вона журналістам у Києві у четвер.
Тихончук повідомила, що MAVIR з кінця минулого року безпідставно відмовляється погодити розподіл транскордонної потужності між європейськими компаніями в співвідношенні, визначеному держпідприємством "Укрінтеренерго" на підставі укладених контрактів на продаж електроенергії.
"Весь цей час MAVIR намагається нам пояснити, що більше 75% всього перетину Україна-Угорщина - 350 МВт із 455 МВт - з угорської сторони зарезервовано для компанії System Consulting, яка не має діючого контракту з "Укрінтеренерго" на покупку електроенергії", - сказала заступник директора "Укрінтеренерго".
"На якій підставі MAVIR в однобічному порядку без узгодження з українською стороною зарезервував потужність для компанії, що не має контракту, нам незрозуміло", - додала Тихончук.
Анатолій Баталов, заступник директора з перспективного розвитку і євроінтеграції держпідприємства "НЕК "Укренерго", оператора енергосистеми України, підтвердив журналістам, що оператор енергосистеми Угорщини в січні і початку лютого в однобічному порядку блокував усі 455 МВт транскордонної потужності на перетині Україна-Угорщина.
"Покупців електроенергії на українсько-угорському кордоні завжди визначала українська сторона як власник експортованого товару", - відзначив він.
Тим часом Баталов ухилився від прямої відповіді на запитання про те, що держкомпанія MAVIR своїми діями намагається змусити "Укрінтеренерго" відновити поставки електроенергії на адресу компанії System Consulting Zrt. угорського підприємця Ласло Капої.
"Можу сказати лише те, що коли раніше "Укрінтеренерго" через нас подавало на MAVIR розподіл транскордонної потужності, в якому на компанію System Consulting доводилося 350 МВт, ніяких питань з угорської сторони не виникало, і поставки йшли безперешкодно", - сказав заступник директора "Укренерго".
Як повідомлялося, MAVIR почав блокувати імпорт електроенергії з України в 2008 році, коли "Укрінтеренерго" почало знижувати потужність поставок на адресу System Consulting і збільшувати потужність поставок на адресу компанії Ukrenergy Trade Zrt. (Угорщина), 24% акцій якої з липня минулого року належать українському держпідприємству.
Поставки електроенергії з України до Угорщини через дії MAVIR за підсумками 2008 року скоротилися на 30,9% у порівнянні з 2007 роком - до 2,193 млрд кВт-г, тоді як у Словаччину зросли в 5, 3 рази - до 1,838 млрд кВт-г. При цьому частина української електроенергії, поставленої безпосередньо в Словаччину, була розміщена в Угорщині.
Обсяги експорту Україною електроенергії з енергоострова Бурштинської ТЕС у країни Європи (Словаччину, Угорщину і Румунію), за даними Мінпаливенерго, в 2008 році зросли на 3,1% у порівнянні з 2007 роком - до 4,102 млрд кВт-г.
"Укрінтеренерго" з 1 січня 2009 року не постачає електроенергію компанії System Consulting, яка протягом багатьох років є посередником між українським держпідприємством і угорським державним електроенергетичним холдингом MVM.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас