Експерт: Ставки з депозитів для юридичних осіб почали стрімке зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ставки з депозитів для юридичних осіб почали стрімке зростання

Кредит&Депозит
1659
Середні ставки з депозитів для юридичних осіб із правом поповнення і часткового зняття зросли за місяць на 1,4%. Експерти стверджують, що дійсні ставки ще вищі, ніж заявлені банками, і зростання продовжиться ще кілька місяців.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", середня реальна ставка з універсальних депозитів для юридичних осіб із правом поповнення та зняття коштів терміном на шість місяців на початку лютого склала 17,17% річних. При цьому на початку січня вона становила 15,74% річних. Таким чином, підвищення склало 1,43%. Такого значного стрибка ставок не було з початку 2007 року.
Експерти пояснюють такий стрибок декількома причинами - це й спроба банкірів компенсувати відтік з банку коштів фізичних осіб за рахунок залучення декількох великих корпоративних клієнтів, і криза довіри клієнтів до банківської системи, і сезонне зменшення коштів юридичних осіб у банках. "Депозити юридичних осіб у цілому у системі зменшилися в січні на 12,9%, зменшився й обсяг коррахунків у банках за цей же період, - розповідає Андрій Репко, директор департаменту розвитку продуктів середнього та малого бізнесу Індекс-банку. - Банки всіляко будуть прагнути залучати кошти на умовах, що задовольняють клієнтів, така тенденція буде тривати й далі, і в наступні два-чотири місяців ставки з депозитів юридичних осіб із правом поповнення та зняття будуть тільки збільшуватися".
Ще одна причина, що називають банкіри, це те, що ставки з універсальних депозитів підтягуються до рівня ставок з інших видів внесків. "На вимогу Нацбанку, ці депозити повинні враховуватися банками як внески "до запитання", і багато клієнтів віддають йому перевагу, тому що можуть скористатися цими грошима в будь-який момент, - пояснює Олексій Бушуєв, начальник управління розвитку бізнесу банку "Дельта". - Такі депозити набирають все більшої популярність. Відповідно, ставки з них поступово підтягнуться до рівня "класичних" депозитів".
В одному всі експерти сходяться - ставки будуть рости й надалі, а сьогодні вони за фактом ще вищі, ніж заявлені банками. "На практиці майже всі банки йдуть на зустріч клієнтам, установлюючи ставки з конкретних депозитів набагато вищими за заявлені. Що стосується подальшого росту ставок, то він можливий у березні-квітні 2009 року. Процес зменшення ставок почнеться не раніше другого півріччя 2009 року", - вважає Євген Піддубний, заступник директора департаменту корпоративного банкінгу Укргазбанку.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас