Тимошенко пропонує ввести "податкові канікули" на 10 років для виробників альтернативних джерел енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко пропонує ввести "податкові канікули" на 10 років для виробників альтернативних джерел енергії

Казна та Політика
1145
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко пропонує ввести "податкові канікули" на 10 років для підприємств, які займатимуться виробництвом альтернативних видів джерел енергії, а також штрафні санкції для тих, хто не утилізує біовідходи в біогаз.
Про це вона заявила в ході спеціального засідання Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.
"Сьогодні на засіданні ми розглянемо проект закону, і він передбачатиме введення штрафних санкцій з 1 січня 2012 р. для тих підприємств, які не утилізують біологічні відходи в біогаз, або інші види енергії, а по-друге, щоб в законопроекті був пункт про введення повних "податкових канікул" на 10 років для типів діяльності, які будуть пов'язані з виробництвом поновлюваних джерел енергії", - сказала вона.
На думку міністра палива і енергетики Юрія Продана, у разі будівництва установок по виробленню електроенергії з альтернативних джерел, ціну на електроенергію можна буде знизити до 66 коп. за 1 кВт.год. За його словами, уряд повинен зробити чітку інвентаризацію підприємств, які можуть проводити біопаливо, для внесення змін до енергетичної стратегії держави. При ефективній співпраці всіх гілок влади і інвесторів термін окупності біоустановок може бути знижений до 3 років, вважає міністр.
За словами міністра аграрної політики Юлія Мельника, завдяки сировинній базі Україна має могутній потенціал по виробництву біогазу. У промисловому тваринництві України виробництво біогазу за оцінками експертів можна довести до 2,5 млрд куб. м щорічно.
Раніше Тимошенко заявляла, що для фінансування програм енергозбереження необхідно близько 1,5 млрд грн. Прем'єр-міністр вважає, що Україна може щорічно економити до 20 млрд куб. м газу за рахунок використання відходів рослинництва і неліквідної деревини. За її словами, відходи рослинництва можуть компенсувати використання газу в об'ємі понад 16 млрд куб. м. Використання деревини, зокрема, від санітарної вирубки лісів може заощадити близько 2 млрд куб. м газу щорічно. Разом з використанням біогазу заміщення природного газу складе близько 20 млрд куб. м газу.
При цьому прем'єр-міністр заявила, що Україна може замістити до половини споживаного газу альтернативним паливом. "Всі країни світу використовують альтернативне паливо, але Україна має такі показники, які свідчать, що за 17 років незалежності ми знаходимося на одному з останніх місць по використанню альтернативних видів палива. Якщо в країнах ЄС, наприклад, в Австрії, частина в паливно-енергетичному балансі альтернативних видів палива складає 24%, в Португалії - 17%, Німеччині – 12%, Данії – 10%, то в Україні ця частина в балансі складає 0,83%. Це означає, що ми нічого не робили і повинні починати з нуля", - сказала вона.
Відзначимо, сьогодні на засіданні Кабміну буде підготовлений ряд розпоряджень по забезпеченню зменшення споживання природного газу і заміні його альтернативними видами енергії.
Нагадаємо, раніше глава Міністерства з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко заявляв, що шляхом введення енергозберігаючих технологій тільки у сфері ЖКХ можна заощадити 3-5 млрд. куб. м газу щорічно.
Про свій намір фінансувати ці проекти вже заявив Європейський банк реконструкції і розвитку. Очікується, що цього року банк виділить на ці цілі 160 млн євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас