Ставки по депозитах для юридичних осіб почали стрімке зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки по депозитах для юридичних осіб почали стрімке зростання

Кредит&Депозит
2608
Середні ставки по депозитах для юридичних осіб з правом поповнення і часткового зняття виросли за місяць на 1,4%. Експерти стверджують, що справжні ставки ще вище, ніж заявлені банками, і зростання продовжиться ще кілька місяців.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", середня реальна ставка по універсальних депозитах для юридичних осіб з правом поповнення і зняття коштів терміном на шість місяців на початку лютого склала 17,17% річних. При цьому на початку січня вона становила 15,74% річних. Таким чином, підвищення склало 1,43%. Такого значного стрибка ставок не було з початку 2007 року.
Експерти пояснюють такий стрибок декількома причинами - це й спроба банкірів компенсувати відтік з банку коштів фізичних осіб за рахунок залучення декількох великих корпоративних клієнтів, і криза довіри клієнтів до банківської системи, і сезонне зменшення коштів юридичних осіб у банках. "Депозити юридичних осіб у цілому по системі зменшилися в січні на 12,9%, поменшав й обсяг коррахунків у банках за цей же період, - розповідає Андрій Репко, директор департаменту розвитку продуктів середнього і малого бізнесу Індекс-Банку. - Банки всіляко будуть прагнути залучати кошти на умовах, що задовольняють клієнтів, така тенденція буде тривати й далі, і в наступні два-чотири місяці ставки по депозитах юридичних осіб з правом поповнення і зняття будуть тільки збільшуватися".
Ще одна причина, яку називають банкіри, це те, що ставки по універсальних депозитах підтягуються до рівня ставок по інших видах вкладів. "За вимогами Нацбанку, ці депозити повинні враховуватися банками як вклади "до запитання", і багато клієнтів віддають йому перевагу, тому що можуть скористатися цими грішми в будь-який момент, - пояснює Олексій Бушуєв, начальник управління розвитку бізнесу банку "Дельта". - Такі депозити здобувають все більшу популярність. Відповідно, ставки по них поступово підтягнуться до рівня "класичних" депозитів".
В одному всі експерти сходяться - ставки будуть рости й далі, а сьогодні вони за фактом ще вище, ніж заявлені банками. "На практиці майже всі банки йдуть на зустріч клієнтам, встановлюючи ставки по конкретних депозитах набагато вище заявлених. Що стосується подальшого зростання ставок, то воно можливе у березні-квітні 2009 року. Процес зменшення ставок почнеться не раніше другого півріччя 2009 року", - вважає Євгеній Піддубний, заступник директора департаменту корпоративного банкингу Укргазбанка.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас