РНБО: Генпрокуратура і СБУ перевірять дотримання законодавства при укладанні газових угод з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РНБО: Генпрокуратура і СБУ перевірять дотримання законодавства при укладанні газових угод з РФ

Енергетика
366
Генеральна прокуратура і Служба безпеки України проведуть перевірку дотримання українськими посадовими особами українського законодавства при проведенні переговорів та укладанні із РФ контрактів на постачання і транзит природного газу.
Як говориться в рішенні РНБО від 10 лютого, введеному в дію указом президента №82 у середу і розміщеному на сайті глави держави, термін виконання цього доручення - місяць.
Згідно з ним, зокрема, Генпрокуратурі і СБУ доручено перевірити дотримання порядку підготовки та затвердження директив на переговори, а також дотримання самих директив при проведенні переговорів.
При цьому в рішенні РНБО відзначається, що одноособове визначення прем'єром Юлією Тимошенко директив для української делегації і низка умов підписаних контрактів несуть істотні ризики для України.
Зокрема, рада називає базову ціну на газ ($450 за 1000 куб. м) у формулі, затвердженій в контракті НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" на 2009-2019 роки, економічно не обґрунтованою та однією з найвищих у Європі і вважає вкрай малим строком один рік, відведений на перехід до ринкових цін. На його думку, модернізація економіки до ринкових цін вимагає 3-5 років, тому в 2010-2011 роках можна чекати зниження конкурентоспроможності української економіки на світових ринках, зокрема, металургії та хімії.
РНБО вважає, що затверджена формула ціни постачання газу в Україну із прив'язкою до цін мазуту і газойля не відповідає українським реаліям і директивам президента щодо цього питання, а формула тарифу на транзит не відповідає ще й директивам прем'єра, зокрема, про повну компенсацію експлуатаційних витрат на транзит. Крім того у формулі на транзит майже вдвічі занижена паливна складова - 3% замість необхідних 5,4-5,5%.
За оцінками ради, істотне збільшення ціни на газ у першому і другому кварталі зажадає для розрахунків з "Газпромом" відповідно $1,8 млрд і близько $3,0 млрд відповідно. При цьому з урахуванням збереження тарифів на газ для теплокомуненерго загальна потреба "Нафтогазу" у бюджетних компенсаціях в 2009 році складе 11,6 млрд грн, тоді як у бюджеті передбачено тільки 1,6 млрд грн.
"Ситуацію ускладнює вже існуючий дефіцит коштів НАК "Нафтогаз України", який за проектом прогнозного руху коштів буде становити близько 59 млрд грн", - відзначається в рішенні.
РНБО також звертає увагу на асиметрію відповідальності і ризиків сторін у підписаних російсько-українських контрактах не на користь НАК "Нафтогаз України", невизначеність умов використання газу з українських підземних сховищ.
На думку ради, умови контракту накладають на українську сторону зобов'язання купувати газ в обсягах, що перевищують щорічні прогнозні потреби країни в імпортному газі.
У рішенні ради вказується також на невирішеність питання легітимної передачі від швейцарського газотрейдера RosUkrEnergo "Нафтогазу України" прав власності на газ, що знаходиться в підземних сховищах НАК, у якості зарахування зобов'язань RosUkrEnergo перед "Нафтогазом" у результаті переуступки їх "Газпромом" у рахунок оплати транзиту в 2009 році. На думку РНБО, судові позови RosUkrEnergo можуть заблокувати можливості використання цього газу в якості технологічного.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас