Експерт: Ейфорія навколо зростання ОСАЦВ може обернутися новими труднощами для ринку страхування в цілому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ейфорія навколо зростання ОСАЦВ може обернутися новими труднощами для ринку страхування в цілому

728
На хвилі стрімкого зростання сегмента обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАЦВ) гравці страхового ринку можуть допустити помилки, які приведуть до нової хвилі невиплат по страхових випадках, вважає генеральний директор страхової компанії "QBE Україна" Олег Сосновський, думка якого наводиться в повідомленні страхової компанії.
За його словами, подібна ситуація може бути пов'язана з декількома причинами. По-перше, незважаючи на 60%-ве зростання ринку ОСАЦВ в 2008 році, 2009-й, швидше за все, буде пов'язаний з різким збільшенням збитковості даного виду страхування для страхових компаній.
"Середня вартість страхового поліса залишилася колишньою, страхові суми не змінилися, а от сума ремонту автомобіля зросла, - коментує ситуацію О.Сосновський. - Через девальвацію національної валюти вартість середнього збитку може зрости до 70%. Відповідно, страхові компанії, що орієнтуються тільки на обсяг продажів і не звертають увагу на якість своїх резервів, будуть зазнавати серйозних труднощів при покритті зобов'язань".
На думку експерта, допомогти уникнути подібної ситуації може регулятор ринку, яким є Моторне (транспортне) страхове бюро України, шляхом жорсткості вимог до страхових компаній, що мають право надавати подібний вид послуг.
О.Сосновський вважає, що регулятор повинен посилити доступ до ринку компаніям, які зазнають труднощів з виплатами по страхових випадках поточних клієнтів і намагаються компенсувати борги новими преміями від ОСАЦВ.
За оцінками "QBE Україна", страховиків, які не будуть зазнавати труднощів з виплатами відшкодувань, - не більше двох десятків.
О.Сосновський вважає, що звести до мінімуму ймовірність нової страхової кризи можуть самі клієнти страхових компаній, якщо почнуть більш уважно ставитися до вибору страховика.
"В ідеалі ухвалювати рішення щодо тієї чи іншої компанії клієнт повинен після консультації із професійним брокером, - відзначає він. - На жаль, багато хто усе ще вибирає страхову компанію за принципом "чув по ТВ або порадили в банкові", що не гарантує правильність вибору".
До деякої міри несерйозне ставлення до вибору страховика з ОСАЦВ генеральний директор "QBE Україна" пов'язує зі ставленням автомобілістів до ОСАЦВ як до нав'язаного податку та бажанням багатьох скоріше "закрити" для себе це питання.
" З іншого боку, - додає О.Сосновський, - клієнт не зобов'язаний вдаватися в деталі страхового бізнесу для вибору "правильного" партнера, який зможе гарантувати виплати. Застрахувати водіїв від непрофесійних страховиків повинні, у першу чергу, самі гравці ринку, використовуючи можливості Моторного (транспортного) страхового бюро".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас