Жуковський: Президент України не дозволить здійснити розпродаж стратегічних підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жуковський: Президент України не дозволить здійснити розпродаж стратегічних підприємств

363
Президент України не дозволить здійснити розпродаж стратегічних підприємств. Про це заявив керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Роман Жуковський, якого цитує прес-служба Президента України.
"Законом про Державний бюджет України заплановано одержати цього року 8,501 млрд грн. надходжень від приватизації, які повинні бути використані для наповнення Стабілізаційного фонду.
Проте президент України не є прихильником того, що потреба в коштах для фінансування Стабілізаційного фонду повинна стати виправданням поспішного розпродажу державної власності.
Основним критерієм для визначення доцільності приватизації тих чи інших об'єктів повинен бути не обсяг отриманих коштів, а стратегічні інтереси держави.
Зокрема урядом розглядається питання приватизації державного пакета акцій ВАТ "Укртелеком" (67,79 %).
Хотів би відзначити, що торік, виходячи з біржових котирувань від продажу цього пакета, щонайменше можна було одержати 16,5 млрд грн. (у той час близько 3 млрд дол. США).
Замість цього нині Фонд держмайна попередньо оцінює номінальну його вартість в 3, 5 мільярди гривень і прогнозує одержати від його приватизації не більше 7,5 млрд грн. (близько 1 млрд дол. США).
За таких умов, це вже не приватизація, а розпродаж державної власності.
Президент України і Рада національної безпеки а оборони зробила цілу низку кроків для того, щоб в Україні дійсно проходила чесна, прозора та ефективна приватизація.
Підґрунтя такої стратегії приватизації закладено затвердженими на засіданні РНБО України 15 лютого 2008 року Концептуальними основами забезпечення реалізації національних інтересів у сфері приватизації.
Але уряд проігнорував визначену цим рішенням необхідність внесення змін у приватизаційне законодавство. Розроблені урядом і прийняті парламентом за основу законопроекти не враховують більшість вимог, передбачених Концептуальними основами. Вони фактично консервують застарілі механізми приватизації. Тому президент України звернувся до Верховної Ради України із проханням доопрацювати ці законопроекти з урахуванням висловлених зауважень.
Не менш актуальне завдання - вибір підприємств, які можуть бути потенційними об'єктами продажу. Приватизація підприємств стратегічних галузей економіки повинна проходити на основі затверджених програм розвитку таких галузей. Проте відповідні програми урядом дотепер не розроблені, робота в цьому напрямку йде вкрай повільно.
Перш ніж ухвалювати рішення щодо приватизації того чи іншого об'єкту, необхідно чітко бачити перспективи розвитку відповідної галузі та ураховувати ситуацію на ринку.
Саме на такому державному підході повинна ґрунтуватися приватизація в Україні. А якщо ні, то вона обернеться величезними збитками для українського народу".
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас