Яценюк прогнозує перехід на більш жорсткі відносини між Україною і Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк прогнозує перехід на більш жорсткі відносини між Україною і Росією

Енергетика
501
Екс-голова Верховної Ради, лідер громадської організації "Фронт змін" Арсеній Яценюк прогнозує перехід на більш жорсткі енергетичні відносини між Україною та Росією. Про це А.Яценюк заявив сьогодні на прес-конференції в Житомирі під час презентації очолюваного ним ВГО "Фронт змін".
Коментуючи заяву Верховного представника Європейського Союзу щодо спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав'єра Солани про те, що після “газової війни" ЄС хоче переглянути відносини з Росією та Україною, А.Яценюк відзначив, що "газова війна" відкрила обличчя всіх. Маски були зірвані під час цієї війни. У тому числі і наших партнерів - як на Сході, так і на Заході. І, до речі, усередині України".
За його словами, він був здивований поведінкою окремих українських політиків, які почали розповідати про те, "що в газовій війні винна Україна".
"Ми не закривали газ, ми не крали газ, і ті проблеми, які виникли в Європейському Союзі, були пов'язані в першу чергу з відсутністю постачання газу", - відзначив А.Яценюк. За його словами, "ЄС як надзвичайно прагматичне наднаціональне утворення переживає за свою енергетичну безпеку, і тому моє бачення наступне: ЄС поки не виробив єдиної енергетичної політики. Якби він виробив цю енергетичну політику, то зміна підходів означала б одночасне включення України до складу цієї єдиної енергетичної політики як транзитної держави, яка забезпечує транзит газу в Європу".
У той же час, відзначив А.Яценюк, міг би бути й інший підхід: "Можна було б підійти до цього інакше - мати відносини з Україною, адже, відзначу, що між Україною і ЄС немає ніяких контрактних зобов'язань. Ми не маємо ніяких міжнародних угод про постачання газу, крім меморандуму так званого, який не є міжнародним договором".
"Тому я думаю, що ЄС піде шляхом забезпечення максимально власних енергетичних пріоритетів, і можливий перехід на більш жорсткі енергетичні відносини між Україною і Росією", - сказав А.Яценюк.
Як повідомлялося, Х.Солана заявив, що після "газової війни" ЄС хоче переглянути відносини з Росією та Україною.
За словами Х.Солани, ЄС заплатив "дорогу ціну за суперечку між нашим найбільшим постачальником енергоресурсів і найважливішою для нас транзитною країною", і зараз "інтенсивно" шукає альтернативні джерела енергії та маршрути їх постачання.
"Не мені покладати провину на когось, коли багато чого залишається незрозумілим. Однак нові угоди, щодо яких ми ведемо переговори і з Росією, і з Україною, потребують реальних елементів в енергетиці, щоб не допустити повторення подібних криз", - відзначив Х.Солана. <.p>
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас