Польські фірми через валютні спекуляції можуть втратити близько 15 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польські фірми через валютні спекуляції можуть втратити близько 15 млрд доларів

Валюта
904
Польські фірми через контракти по так званих "валютних опціях" можуть втратити близько 15 млрд доларів. Про це сказав відомий польський інвестор і голова Польської ради бізнесу Збігнев Якубас, пише сьогодні польська газета Dziennik.
За його оцінками, у валютних спекуляціях могли взяти участь до 10 тис. польських компаній, частина з яких через втрати може оголосити банкрутство. Газета відзначила негативний вплив банкрутства компаній на розвиток економіки Польщі цього року, яка почала сповільнюватися з кінця минулого року через світову економічну кризу.
За даними видання, у валютних спекуляціях, від яких, за першими оцінками, постраждало тільки кілька компаній, акції яких котирувалися на біржі, могли брати участь також державні фірми. Dziennik відзначив, що справа виглядає набагато серйозніше, ніж вважалося раніше. Про це, зокрема, свідчить факт, що нею зайнявся уряд Польщі, який планує в березні добитися схвалення спеціального закону, який послабив би тиск на постраждалі фірми.
Крім цього, за даними газети, справу також вивчають спецслужби країни. Видання відзначає, що Комісія фінансового нагляду Польщі (KNF), яка спочатку оцінювала розмір завданих збитків на суму понад 1,5 млрд. доларів, збільшила днями свою оцінку до майже 4,5 млрд. доларів.
Фірми, які підписували контракти по валютних опціях, втратили через різке знецінювання злотого, який з літа 2008 року подешевшав більш ніж на 50%. Як повідомлялося, польський уряд на початку лютого скоротив витрати бюджету на поточний рік на 5,6 млрд. доларів, до близько 90 млрд., через економічну кризу.
Експерти прогнозують нульове зростання (максимум 2% за найкращих умов) польської економіки цього року в порівнянні з 4,8% у минулому. В 2007 році ВВП 38- мільйонної країни виріс на 6,5% - до 422 млрд. доларів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас