НБУ: Відсутність доступу до ресурсів МВФ підвищить тиск на курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Відсутність доступу до ресурсів МВФ підвищить тиск на курс гривні

Валюта
2833
Відсутність в України доступу до ресурсів Міжнародного валютного фонду (МВФ) підвищить тиск на курс гривні, вважає керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Якщо виникне велика затримка із траншем МВФ, психологічний ефект буде величезним. Однак співробітництво з Фондом важливо не тільки з погляду психологічних реакцій інвесторів, але й у прямому монетарному плані. Потрібно розуміти, що на якомусь етапі ми можемо гостро відчути необхідність витрати траншів МВФ, які ми поки не використовували. Припущення, що без програми з Фондом можна залучити достатні ресурси в альтернативних джерелах – це ілюзія, яка небезпечна болючим розчаруванням", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.
Радник голови НБУ пояснив, що без співробітництва із МВФ Україна втратить доступ до ресурсів Світового банку, тоді як умови можливого залучення коштів від суверенних донорів суттєво погіршаться.
Разом з тим, вважає В.Литвицький, поки перспектива одержання другого траншу коштів від МВФ зберігається.
"Перспектива не втрачена. Перший перегляд програми stand-by не завершений, але досягнутий прогрес заслуговує на увагу. Проте необхідно бути готовим до додаткових умов Фонду для продовження перегляду і тим більше для направлення рекомендації раді директорів МВФ", – сказав він.
Як повідомлялося, у листопаді МВФ на підставі погодженої з урядом економічної програми надав Києву кредит stand-by у розмірі близько $16,5 млрд, з яких НБУ відразу одержав $4,5 млрд. Місії МВФ щокварталу перевіряють виконання Україною умов меморандуму. За графіком, якби січнева місія Фонду дала позитивний висновок, наступний транш кредиту надійшов би в Україну 15 лютого. Тепер, однак, незважаючи на продемонстровану Фондом гнучкість щодо України, строки одержання грошей Фонду залишаються під сумнівом.
Говорячи про попередні підсумки чергових переговорів із МВФ, В.Литвицький підкреслив, що основні дискусії зосереджені в сфері бюджетної політики.
"Головні труднощі у фіскальній політиці. Бюджет доведеться переглядати. Тут немає дискусії між учасниками переговорів. Питання полягає в різному розумінні, коли і як це зробити. Постановка питань про корекцію дефіциту бюджету та скорочення витрат цілком обґрунтована", – відзначив він.
Радник голови НБУ пояснив, що значний дефіцит державного бюджет несе ризик прискорення інфляції, тоді як фінансування дефіциту за рахунок зовнішніх дорогих і коротких позик підвищує уразливість макроекономічної ситуації в країні в майбутньому.
При цьому, за його оцінкою, реальний дефіцит бюджету країни на 2009 рік перевищує розмір, формально відображений у законі про держбюджет.
Крім того, керівник групи радників голови НБУ відзначив, що повномасштабне виконання програми державних запозичень в 2009 році може стати причиною затягування із проведенням економічних реформ.
"При продовженні діалогу із МВФ нам потрібно бути готовими до того, щоб робити ставку не стільки на зовнішнє фінансування, у тому числі і міждержавне, а на велику корекцію макроекономічної політики убік проведення економічних реформ", – підкреслив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас