Секретаріат: Приналежність ГТС Україні у питанні власності СРСР не підлягає сумніву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секретаріат: Приналежність ГТС Україні у питанні власності СРСР не підлягає сумніву

Енергетика
671
Приналежність газотранспортної системи (ГТС) Україні не може піддаватися сумніву, зокрема, у питанні розподілу власності колишнього СРСР, ініційованому на переговорах з Росією про кредит, повідомила прес-служба глави держави з посиланням на замголови секретаріату президента Андрія Кислинського.
"Така позиція президента Віктора Ющенка є чіткою і твердою, незважаючи на всю туманність дій і заяв прем'єр-міністра", - наведені в повідомленні слова А.Кислинського.
Він відзначив, що на переговорах у Москві про надання Україні $5 млрд кредиту російська сторона висунула кілька політичних умов, серед яких – вимога ратифікації угоди про так званий "нульовий варіант" розподілу майна СРСР.
"Хоча історія цього питання нараховує 17 років, жоден український високопоставлений чиновник за час незалежності не взяв на себе відповідальність погодитися з позицією Росії. Адже мова йде про типово "братній" розподіл майна СРСР, за яким РФ нібито бере на себе борги Союзу в обмін на відмову інших колишніх республік від претензій на будь-яке майно СРСР", - сказав А.Кислинський.
"У специфічних умовах, які склалися в україно-російських міжурядових відносинах після підписання газових контрактів, термін "відмова від майна СРСР" може набути загрозливого звучання. Експерти не виключають сценарію, за яким статус "майно СРСР" може бути застосований і до газотранспортної системи України. Наприклад, у результаті судового рішення, адже практика рейдерських атак отримала поширення як в Україні, так і в Росії", - підкреслив він.
"Зважаючи на те, що українське законодавство забороняє приватизацію ГТС і її використання як застави, під час переговорів у Кремлі обговорювалися інші сценарії одержання контролю над українською трубою. Фактично, "московський" кредит може відкрити шлях до їх реалізації. Навряд чи Тимошенко цього не розуміє", - відзначив А.Кислинський.
Він також висловив подив, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко ініціює експертизу підписаних у її присутності газових контрактів через місяць після того, як вони були підписані, а не до того.
Крім того, як відзначив А.Кислинський, незважаючи на слова Ю.Тимошенко про те, що для покриття дефіциту держбюджету вона офіційно звернулася до низки країн, на даний момент жодна інша країна, крім Росії, не підтвердила одержання такого звернення українського уряду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас