Солана: В інтересах як України, так і РФ розробити більш надійну систему постачання газу в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Солана: В інтересах як України, так і РФ розробити більш надійну систему постачання газу в ЄС

Енергетика
207
Причини січневої газової кризи, а також механізми запобігання подібних загострень відносин між постачальником, транзитером і споживачами палива, будуть обговорюватися на саміті країн Євросоюзу в березні, заявляє верховний представник з питань спільної зовнішньої політики та безпеки ЄС Хав'єр Солана.
"Ми дуже дорого заплатили за суперечку між нашим головним постачальником енергоносіїв і найважливішою країною транзиту. Історія розсудить, хто несе більше відповідальності за неї, і якою вона була - комерційною чи політичною. Для нас важливо, щоб це ніколи більше не повторилося, тому що в розпал зими постраждали багато тисяч сімей у Європі", - сказав Солана в інтерв'ю "Інтерфаксу".
"Природно, газовий конфлікт додав більше терміновості нашим зусиллям щодо зміцнення енергетичної безпеки, і лідери країн ЄС на березневому саміті розглянуть широке коло пропозицій", - підкреслив він.
"Для європейських споживачів найважливіше, що постачання газу переривалося. По-моєму, в інтересах як України, так і Росії разом розробити більш надійну систему, яка допомогла б уникнути подібних проблем у майбутньому. Ми, звичайно, зацікавлені і будемо працювати з обома сторонами в цьому напрямку", - запевнив верховний представник ЄС.
При цьому Х.Солана відзначив, що "енергетична безпека забезпечується не одним-єдиним рішенням, а комбінацією багатьох заходів, складною взаємодією між урядами і приватним сектором". "Ми будемо дивитися, як краще зміцнити наш внутрішній енергетичний ринок, підвищити енергоефективність і використовувати власні ресурси, у тому числі поновлювані, і як краще допомагати один одному у випадку перебоїв", - сказав він, пояснивши, що мова йде, приміром, про збільшення місткості сховищ природного газу і підвищення ефективності використання запасів нафти.
"Ми, звичайно, частіше будемо піднімати питання енергетики в контактах з міжнародними партнерами і переглянемо потреби своєї інфраструктури, зокрема, будемо будувати сполучні трубопроводи між членами Союзу, термінали зрідженого газу, Південний газовий коридор до Каспійського регіону", - відзначив верховний представник, підкресливши, що "лідери ЄС одержать до березневого саміту багато різних пропозицій".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас