Держава монополізує експорт електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава монополізує експорт електроенергії

Енергетика
625
Учора стали відомі подробиці створення компанії, якій буде переданий увесь експорт української електроенергії в Європу. Держоператор "Укрінтеренерго" і приватна компанія Korlea Invest Holding до весни цього року планують завершити створення холдингової компанії, якій буде належати ціла низка енерготрейдерів у країнах Східної Європи.
Формально Україна буде володіти 52% холдингу, однак це не означає повного контролю над схемою продажів, відзначають експерти.
Про зміни схеми продажів української електроенергії на експорт стало відомо у вересні минулого року. Тоді державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" заявило про придбання 52% акцій угорської компанії Ukrenergy Trade Zrt в угорської Korlea Invest Holding AG підприємців Василя Бечваржа (95%) і Фаркаша Габора (5%). У цей час компанія поставляє імпортовану з України і Росії електроенергію на заводи Volkswagen і Audi в Угорщині, а також на об'єкти нафтогазової компанії MOL.
Пізніше стало відомо, що Ukrenergy Trade Zrt і ще одна компанія, чиїм акціонером виступала Korlea Invest,- польська Zomar - одержали повний контроль над експортом електроенергії з України. В "Укрінтеренерго" раніше пояснювали, що покупка дозволить Україні вийти на європейський ринок електроенергії. Голова Мінпаливенерго Юрій Продан заявляв, що "Укрінтеренерго" зможе викупити всі 100% акцій Ukrenergy Trade Zrt.
Як з'ясувалося вчора, вихід України на європейський ринок означає, що "Укрінтеренерго" і Korlea Invest створюють компанію Ukrenergy Holding AG. Як розповів керівник департаменту зовнішніх комунікацій Korlea Invest Holding Андрій Комендо, нова компанія зареєстрована в Цюріху (Швейцарія). Українській стороні в ній належить 52% акцій, решта - Korlea Invest.
Станом на 1 лютого ця компанія володіє по 100% статутного капіталу в структурах, які будуть торгувати електроенергією на ринках Польщі, Чехії і Словенії, а також 60% акцій компанії, яка буде реалізовувати проект будівництва каскаду ГЕС в Україні. До 1 квітня Ukrenergy Holding планує консолідувати 95% акцій угорського енерготрейдера Ukrenergy Trade Zrt і купити 50%+1 акцію в польської компанії Zomar S.A. "Таким чином, Україна виходить безпосередньо на ринки європейських країн і буде отримувати додатковий прибуток від торгівлі електроенергією за кордоном. Причому більшою мірою - від торгівлі електроенергією неукраїнського походження", - пояснив пан Комендо. Додатковий дохід, який "Укрінтеренерго" зможе одержати від виходу на європейський ринок, у компанії оцінюють в $180-210 млн.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервис" Максим Шеїн відзначає, що вихід на кінцеві ринки є стратегією більшості постачальників енергоносіїв. "'Газпром' робить точно так само, купуючи частки в компаніях-трейдерах на європейському ринку. Це дозволяє брати участь у доходах від кінцевих продажів, які, як правило, одержують за рахунок гри на кон'юнктурі ринку і спотових поставках", - говорить пан Шеїн. До слабких сторін схеми, за словами президента "Енергетичної консалтингової групи" Олексія Шеберстова, можна віднести ризики, обумовлені структурою холдингу. "Два ключові трейдери, які вже сьогодні мають контрактну базу і приносять групі левову частину доходу (Ukrenergy Trade Zrt і Zomar S.A), будуть контролюватися Korlea Invest. Це означає, що вирішальне слово в питанні розподілу прибутку буде мати не Україна", - говорить Шеберстов. Ще одним ризиком є можливість появи судових позовів з боку компаній, що раніше уклали довгострокові договори на закупівлю електроенергії. Нагадаємо, в 2007 році, коли Мінпаливенерго ініціювало аукціони із продажу електроенергії на експорт, два основні покупці - угорська System Consulting і та ж Korlea Invest - змогли заблокувати їх проведення через суд.
Гендиректор "Центренерго" Сергій Попов звертає увагу на те, що створення холдингу - це відмова від демонополізації експорту. "Було б більш справедливо, якби експортом займалися безпосередні виробники, а не посередник, тим більше лише наполовину контрольований державою", - погоджується з ним член парламентського комітету з ПЕК Андрій Селіваров. Раніше про намір експортувати електроенергію заявляли НАЕК "Енергоатом" і "Донбаська паливно-енергетична компанія". За словами прес-секретаря "Енергоатома" Ілони Заєць, зараз у зв'язку зі зниженням обсягів споживання електроенергії в Україні питання експорту стає особливо актуальним. Нагадаємо, оптова ціна електроенергії становить $0,05/квт•г, тоді як у країнах Східної Європи ціна електроенергії перевищує $0,07/квт•г.
Втім, заступник міністра палива та енергетики Олег Бугаєв вважає, що монополія принесе державі додаткові плюси. "Сьогодні прибуток від експорту акумулює одна компанія, 100% якої належить державі. А демонополізація скоротить доходи країни", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас