"Ъ": Тростинний ефект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Тростинний ефект

Аграрний ринок
621
Галузеві аналітики прогнозують дефіцит цукру і зростання цін на нього у світі через зниження врожаю цукрової тростини в Індії - одному з найбільших постачальників цього продукту. У результаті в Україні оптова ціна на цукор може підвищитися на 22%, до 4 тис. грн/т, уже у квітні-травні, у роздробі вона виросте до 5-5,5 грн/кг, впевнені учасники ринку.
В 2009 році обсяг виробництва цукру у світі буде на 4,55 млн т меншим від обсягу споживання (оцінюється приблизно в 150 млн т на рік), відзначає у звіті один з найбільших виробників продуктів харчування у світі Cargill, повідомило вчора агентство Bloomberg. Це може відбутися через скорочення врожаю цукрової тростини в Індії - одному з найбільших постачальників тростинного цукру на світовий ринок. Через поганий урожай з кінця вересня обсяг його виробництва в країні скоротився на 20%. У результаті у світі вже почалося зростання цін на цукор - з 1 жовтня вони виросли на 12% на цукор-сирець і на 22% - на білий цукор.
В Україні ціна на цукор поки залишається стабільною - 3-3,1 тис. грн/т. "Але під впливом зростання цін у світі може вирости до 4 тис. грн/т до кінця року", - впевнений голова асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук. Українські виробники, за словами пана Ярчука, завжди орієнтуються на світові ціни. Приміром, у листопаді 2005 року через зростання світових цін на цукор-сирець до $400/т в Україні продукт подорожчав - з 2,8 тис. грн/т ($554) до 4 тис. грн/т ($792; Ъ писав про це 14 лютого 2006 року).
Швидше за все, уже у квітні-травні ціни на цукор в Україні виростуть до 4 тис. грн/т, вважає екс-голова ради директорів компанії "Цукровий союз 'Укррос'" Олексій Крутибич. За його словами, через девальвацію гривні стало вигідно експортувати цукор у Середню Азію - з листопада 2008 року, за оцінками асоціації "Укрцукор", уже вивезено близько 25 тис. т. "Також виробники можуть підняти ціни, очікуючи, що через фінансову кризу українці значно збільшать обсяг консервації", - припускає пан Крутибич. Якщо оптова ціна на цукор підвищиться до 4 тис. грн/т, у роздробі він буде коштувати по 5-5,5 грн/кг, говорять в "Укрцукорі".
Крім впливу світових цін, в Україні є й об'єктивні внутрішні економічні причини для зростання цін на цукор, відзначає керівник групи "Німецько-український аграрний діалог" Хайнц-Вільгельм Штрубенхофф - у країні щорічно скорочується обсяг виробництва цукру. За даними асоціації "Укрцукор", торік виробництво скоротилося на 15,5%, до 1,57 млн т, при споживанні 2-2,2 млн т. Це відбулося через різке падіння цін на цукор у результаті надвиробництва продукту в 2006 році: тоді роботу припинили 60 цукрових заводів зі 120, що працювали в 2004 році.
Орієнтуючись на падіння цін на цукор, аграрії скоротили обсяг посівів буряка з 788 тис. га в 2006 році до 400 тис. га в минулому. "Цього року ситуація ускладнюється тим, що уряд ще не визначив розмір дотацій (торік - 750 грн на га). Якщо її зовсім не буде, обсяг посівів скоротиться до 200 тис. га. Це означає, що виробництво цукру не перевищить 900 тис. т", - вважає завідувач лабораторії економіки Інституту цукрового буряка Української академії наук Володимир Бондар. "Зростання цін в Україні цього року може не бути тільки у випадку, якщо буде завезений цукор у рамках квоти СОТ (260 тис. т зі ставкою мита 2%)", - впевнений пан Штрубенхофф. Але, за словами заступник міністра агрополітики Івана Демчака, "згідно із затвердженими урядом документами, раніше жовтня цього не відбудеться".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас