Проблеми з ліквідністю та платоспроможністю в українських банків будуть зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблеми з ліквідністю та платоспроможністю в українських банків будуть зростати

Валюта
2584
Проблеми з ліквідністю та платоспроможністю в українських банків будуть зростати. Про це заявив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.
При цьому він вважає, що тема націоналізації окремих банків буде також актуальна. "Досить подивитися на обсяг валютних кредитів у банках і стане зрозуміло, що якість кредитних портфелів буде і далі погіршуватися", - сказав Сугоняко.
Президент АУБ повідомив, що в 2008 р. кількість проблемних кредитів українських банків збільшилася в 2,8 рази, у той час як сама кількість кредитів збільшилася в 1,3 рази, в 2007 р. кількість проблемних кредитів збільшилася в 1,7 рази. "Поки це відносно невелика кількість, 4-5% від загальної кількості кредитів, за даними на 1 січня 2009 р.", - відзначив Сугоняко.
За даними голови АУБ, до 30% коштів, отриманих банками у вигляді рефінансування від Національного банку України, направлялося на закупівлю валюти. "Не треба звинувачувати за це банки, вони це робили не від жиру. Сьогодні купівля-продаж валюти є єдино прибутковою операцією. На чому ще банкам заробляти сьогодні гроші, кого кредитувати?", - сказав Сугоняко. У той же час він вважає, що економічні підстави для подальшого падіння гривні відсутні, оскільки негативне фінансове сальдо України за підсумками січня 2009 р. "практично вийшло на нуль".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас