Банки посилюють падіння ПФТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки посилюють падіння ПФТС

Фондовий ринок
259
Минулий торговельний тиждень відзначився як падінням індексу ПФТС на 8,68% - до оцінки 250,76 індексного пункту, так і обсягів торгів акціями, які склали всього 13,42 млн. грн., що є рекордно низьким показником за останні кілька місяців.
У п'ятницю український фондовий індекс продовжив падіння, незважаючи на зростання світових ринків: індекс ПФТС знизився на 1%, а капіталізація ринку - на 0,48%. При цьому, за словами Олега Непляха, управляючого активами компанії Astrum Investment Management, під час останньої торговельної сесії на ПФТС була мінімальна кількість технічних угод, що привело до скорочення обсягу транзакцій до 934 тис. грн. "Розпродажу піддалися акції банків - капіталізація Укрсоцбанку та "Райффайзен Банку Аваль" скоротилася на 25,9% і 28% відповідно", - розповідає він. Негативну динаміку показали також акції Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча.
У той же час, за словами пана Непляха, зростання акцій "Азовсталі", Алчевського металургійного комбінату і "Західенерго" змогли частково згладити динаміку індексу. "На ринку, мабуть, немає визначеного тренда,- говорить він.- Частина активів продається. Сьогодні це акції фінансових компаній. Хоча причиною падіння міг стати просто вихід інвесторів з позиції: обсягу 161 тис. грн. по Укрсоцбанку цілком могло вистачити для того, щоб обвалити ринок. Бажаючих купити акції банків зараз небагато".
За словами заступника генерального директора з торговельних операцій компанії "Юпрас Капітал" Романа Перепелиці, така ситуації є наслідком погіршення економічної ситуації в Україні. " Незважаючи на те, що в металургії стали спостерігатися певні поліпшення, ситуація в банківському секторі посилюється, - відзначає він.- Збитки значної частини комерційних банків у четвертому кварталі 2008 р., викликані дефіцитом ліквідності (і зростанням процентних ставок по притягнутих ресурсах) і зниженням якості кредитних портфелів банків через різку девальвацію гривні, привели до того, що акції банків стали лідерами падіння на поточному тижні". Так, за тиждень акції "Райффайзен Банку Аваль" втратили у вартості 28,06%, а Укрсоцбанку - 33,33%.
За оцінками експертів, незважаючи на істотну недооціненість українських цінних паперів, ризики вкладень розцінюються інвесторами на теперішній момент як надзвичайно високі. "Це пов'язане насамперед з очікуваннями істотного дефіциту державного бюджету, що спричинить неконтрольовану емісію гривні, подальше падіння курсу національної валюти і зростання ризику дефолту по зовнішніх суверенних і корпоративних зобов'язаннях, - пояснює пан Перепелиця. - У таких умовах кореляція індексу ПФТС зі світовими фондовими майданчиками буде мізерно мала, тому незалежно від зміни ситуації за кордоном можна чекати подальшого зниження індексу ПФТС, аж до оцінки 150 пунктів до літа 2009 р.".
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас