НБУ встановив максимальне значення ставки субборгу в інвалюті на рівні Libor плюс 12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ встановив максимальне значення ставки субборгу в інвалюті на рівні Libor плюс 12%

Валюта
1232
Національний банк України (НБУ) тимчасово пом'якшив умови залучення банками коштів в іноземній валюті на умовах субординованого боргу, установивши максимальне значення процентної ставки по таких запозиченнях на рівні Libor по дванадцятимісячних міжбанківських депозитах плюс 12%.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ від 5 лютого (N49), текст якої має агентство "Інтерфакс-Україна".
"На період до 1 січня 2011 року дозволити банкам: ураховувати в розрахунках регулятивного капіталу субборг, наданий в інвалюті, за курсом на звітну дату... установити максимальне значення процентної ставки по залучених коштах на умовах субборгу в інвалюті не вище Libor (на відповідну дату) по дванадцятимісячних міжбанківських депозитах плюс 12% річних", - вказується в документі.
Постановою також дозволяється банкам, які вже залучили кошти на умовах субборгу, за згодою сторін, укладати додаткові угоди щодо продовження терміну дії відповідних договорів.
Постанова НБУ N49 набула чинності з 5 лютого: документ прийнятий з метою зменшення негативного впливу фінансової кризи на діяльність банків, який значною мірою пов'язаний з погіршенням фінансового стану позичальників і зміною обмінного курсу гривні до іноземних валют.
Як повідомлялося, у листопаді-2005 Нацбанк установив (постанова N450) максимальне значення процентної ставки по коштах, які залучаються банками на умовах субординованого боргу: у доларах на рівні Libor по дванадцятимісячних міжбанківських депозитах плюс 5%; у євро – на рівні Libor по дванадцятимісячних міжбанківських депозитах плюс 7%, у гривні – на рівні облікової ставки плюс 2,5%.
У лютому-2009 Нацбанк пом'якшив (постанова №33) умови залучення коштів від банків-нерезидентів, увівши для таких запозичень норматив обов'язкового резервування на рівні 2%, тоді як до цього резервування під усі валютні залучення було потрібно по строкових коштах на рівні 4% і по коштах до запитання - 7%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас