Девальвація тенге матиме обмежений вплив на нафтогазовий сектор Казахстану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація тенге матиме обмежений вплив на нафтогазовий сектор Казахстану

Валюта
352
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що недавня девальвація національної валюти Казахстану - тенге, швидше за все, буде мати лише обмежений вплив на показники кредитоспроможності нафтогазових компаній країни.
"У той час як боргові зобов'язання казахстанських нафтогазових компаній, рейтингованих Fitch, номіновані переважно в доларах США, виторг цих компаній генерується, в основному, в іноземній валюті, а в структурі видатків переважає національна валюта. Це означає, що компанії меншою мірою вразливі перед різкими змінами валютного курсу", - вважає директор аналітичної групи Fitch з енергетики, комунальних підприємств і регулювання Ангеліна Валавіна, слова якої наведені в повідомленні.
Як відзначається в повідомленні, понад 90% боргових зобов'язань нафтогазових компаній Казахстану мають номінал в іноземній валюті, переважно в доларах США.
За даними Fitch, національна компанія "Казмунайгаз" 48% виторгу одержує в іноземній валюті, а компанія Tristan Oil - 80-85%. АТ "Інтергаз Центральна Азія" одержує виторг, в основному, в іноземній валюті (понад 85%), тому що діяльність компанії сконцентрована на транзиті газу, тарифи на який установлюються в доларах США.
Однак, як відзначається в повідомленні агентства, "у випадку істотного тиску на національну валюту можливий більш виражений вплив на кредитоспроможність деяких компаній сектору".
Якщо національна валюта залишиться під тиском і девальвація тенге продовжиться і перевищить 45-50% (до рівня 120 тенге/$1), то за інших рівних умов її негативний вплив на кредитоспроможність стане більш вираженим для деяких компаній у казахстанському нафтогазовому секторі, таких як "Казмунайгаз" і "Казтрансгаз", виторг яких (близько 50%) усе ще підданий коливанням курсу національної валюти, і АТ "Казтрансойл", оператора нафтопроводів, тарифи якого встановлюються в тенге.
"Негативний тиск у випадку продовження зниження валютного курсу також може підсилитися в результаті менш сприятливих фундаментальних показників нафтогазової галузі. Крім того, серйозна девальвація тенге надалі чинитиме тиск на банківську систему Казахстану, що, у свою чергу, вплине на ділову кон'юнктуру в країні", - вважає Fitch.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас