4 депутати від НУНС пропонують Раді заборонити кредитування банками фізосіб в інвалюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

4 депутати від НУНС пропонують Раді заборонити кредитування банками фізосіб в інвалюті

Кредит&Депозит
393
Депутати Верховної Ради від фракції блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" Оксана Білозір, Михайло Полянчич, Василь Петьовка й Ігор Кріль пропонують парламенту заборонити кредитування банками фізичних осіб в іноземній валюті.
Про це сказано в законопроекті №4011, зареєстрованому в Раді 4 лютого.
Автори законопроекту, зокрема, пропонують доповнити статтю 49 закону "Про банки й банківську діяльність" нормою про те, що надання кредитів фізособам дозволяється винятково в національній валюті, за винятком фізосіб-підприємців у випадку виконання ними зобов'язань за зовнішньоекономічними договорами.
Аналогічні зміни депутати пропонують внести в статті 1046 й 1054 Цивільного кодексу.
У завершальних положеннях запропонованого депутатами законопроекту існує норма про те, що фізособи, які одержали кредити в інвалюті, можуть звернутися в банк із заявою про переведення кредиту в національну валюту за офіційним курсом на день подачі заяви.
При цьому відповідний перерахунок повинен бути здійснений банком протягом 3-х днів від дня подачі такої заяви.
При переведенні кредиту в гривні забороняється стягнення банком комісій й інших додаткових платежів, а процентна ставка за кредитом повинна встановлюватися на рівні, який не перевищує розміру відсотків за гривневими кредитами у цьому банку.
За оцінками авторів законопроекту, його прийняття дозволить знизити рівень доларизації економіки, а також буде сприяти соціальному захисту громадян в умовах економічної кризи.
Як повідомляло агентство, раніше Міністерство фінансів ініціювало підписання меморандуму з Національним банком і комерційними банками про прийняття низки заходів з недопущення зростання проблемних кредитів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас