Глобальні ринки: Економіка не обнадіює, фондові ринки залишаються волатильними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Економіка не обнадіює, фондові ринки залишаються волатильними

Фондовий ринок
209
Незважаючи на різноспрямований рух європейських та американських фондових ринків у четвер, значних змін у переважно негативному настрої інвесторів не відбулося. Європейські індекси впали з відкриття, копіюючи динаміку американських індексів днем раніше. Визначальними факторами стали дані з макроекономіки США. Первісні заявки з безробіття несподівано виросли до рекордних за останні десятиліття значень. Кількість подач заявок на допомоги в останній тиждень січня перевищила 626 тис., на 38 тис. більше минулого значення.
Крім того, промислові замовлення в грудні 2008 р. знизилися на 3,9%, що на 0,9 п.п. перевищило прогнози, а індекс промислових замовлень у січні знизився на 4,6%. Макроекономічні показники в Європі також не принесли оптимізму. Індекс закупівель у Єврозоні знизився з 42,5 у грудні до 42,2, що говорить про прогресуючі темпи падіння замовлень. Додатковим фактором на користь падіння ринків стала корпоративна звітність. У результаті, індекс DJ Stoxx 600 упав на 0,1%.
Американські ринки відкрилися падінням на тлі макроекономічних даних, однак гарні корпоративні дані змусили інвесторів змінити тренд. Декілька компаній показали гарні результати, а також з'явилася інформація, що Goldman Sachs Group Inc. і Morgan Stanley зможуть погасити кредити, надані їм у рамках TARP. Індекс S&P 500 виріс на 1,6% після падіння на 1,5% на початку сесії. Така волатильність є ознакою продовження негативних тенденцій в економіці.
Погана статистика піднімає держоблігації
Казначейські зобов'язання США в четвер показали позитивну динаміку на тлі поганої макростатистики. Сьогодні очікується вихід даних із зайнятості, які на тлі вчорашніх даних з безробіття обіцяють бути негативними. Цей фактор у четвер зміг переважити навіть зростання пропозиції. Прибутковість по десятилітнім бондам знизилася на 2,3 б.п., по тридцятирічним - на 3 б.п. Спред між десятилітніми бондами і ставками по тридцятирічній іпотеці зберігається високим - 2,33 п.п. проти 1,64 п.п. 5 років тому. У таких умовах ФРС може приступитися до викупу довгострокових бондів вже найближчим часом, що продиктовано як зайвим вигином кривої, так і критичними рівнями прибутковості. Ми не очікуємо істотного зростання прибутковості treasuries найближчим часом. У противному випадку піде реакція ФРС по стабілізації ринку.
Нафта не зможе зміцнитися, золото продовжує рости
Ф'ючерси на нафту торгуються в районі 41 дол. за барель. Ми вважаємо, що зміцнення цін нафти буде важким - явних фундаментальних передумов до цього немає. Більше реальним залишається падіння ціни до 40 дол. Ціни на золото в четвер, як ми й припускали, підскочили до 914 дол. за унцію, що підтвердило амбіції биків закріпити золото вище рівня 900 дол. і перейти в новий ціновий коридор.
На валютному ринку зниження ставки Банком Англії привело до зростання вартості фунта проти євро і долара. Рішення ЄЦБ залишити ставку на поточному рівні не зможе сприяти відновленню євро, на тлі побоювань з приводу недостатньо м'якої монетарної політики і перегляду кредитних рейтингів країн Єврозони.
Юрій Бєлінський
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас