Шепелев: Можливість реалізації заборони на кредитування в іноземній валюті виглядає сумнівно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шепелев: Можливість реалізації заборони на кредитування в іноземній валюті виглядає сумнівно

Кредит&Депозит
935
Можливість практичної реалізації заборони на кредитування в іноземній валюті виглядає сумнівно, вважає народний депутат від БЮТ, член комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Шепелев.
Він нагадав, що в парламенті зареєстрований законопроект № 4011 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо заборони кредитування фізосіб в іноземній валюті", яким запропоновано включити до Цивільного кодексу України і Закону України "Про банки і банківську діяльність" норми, що передбачають укладення договорів про позики і кредити з фізичними особами виключно в національній валюті України.
"Я чудово розумію стан багатьох позичальників, виплати яких за кредитами істотно збільшилися через зниження курсу гривні. Але, з іншого боку, ухвалення даного законопроекту накладає на банки зобов'язання перерахунку валютного кредиту в гривневій за офіційним курсом НБУ на день подачі позичальником заяви про переоформлення позики. На жаль, стала практикою наявність відчутної різниці між курсом долара або євро на міжбанківському валютному ринку і офіційним курсом Нацбанку. Ще більша відмінність спостерігається між вартістю іноземної валюти на ринку готівки валютообмінних операцій і курсом НБУ. Виникає питання – хто компенсуватиме банкам втрати від запропонованого перерахунку? Реальної відповіді на нього немає, пропозиції про рефінансування збитків, що виникають у банківських установ, відсутні. Отже, банки знайдуть можливості відмовити позичальникам в їх проханні про зміну валюти кредитування", - вважає нардеп.
На думку О.Шепелева, було б логічніше прийняти законодавчий акт, який зробив би неможливою видачу нових кредитів тим позичальникам, у яких немає доходу, номінованого в іноземній валюті. "На мій погляд доцільно розглянути можливість розповсюдження даної ініціативи, як на приватних, так і на корпоративних позичальників", - говорить він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас