ЄЦБ залишив ставку без змін - на рівні 2%, наступне зниження прогнозується в березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку без змін - на рівні 2%, наступне зниження прогнозується в березні

Валюта
586
Європейський центральний банк (ЄЦБ) залишив базову процентну ставку без змін - на рівні 2% річних за результатами засідання в четвер, повідомило агентство Bloomberg.
Рішення збіглося з очікуваннями аналітиків.
Востаннє ЄЦБ змінював вартість грошей 15 січня, знизивши процентну ставку на 50 базисних пунктів, з 2,5% до 2%.
"Вони (ЄЦБ) поки не усвідомили всієї ваги рецесії. Процентна ставка повинна бути 0,5%. Варто було б скористатися наявною можливості для більш енергійного зниження ставки", - вважає економіст Nomura International Plc у Лондоні Лоран Білк, який раніше працював аналітиком в ЄЦБ.
Президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше не побажав піти прикладу Федерального резерву США та Банку Японії і наблизити ставку до нульового рівня, незважаючи на уповільнення інфляції та найжорстокішу рецесію в Європі. У той же час минулого тижня глава Центробанку єврозони дав зрозуміти, що готовий до зниження вартості грошей у березні.
"У березні ми одержимо багато нової інформації, включаючи прогнози наших експертів, - відзначив Ж.-К.Тріше 28 січня. - Вкрай низькі процентні ставки пов'язані з низкою незручностей, яких рада ЄЦБ намагається уникнути".
З жовтня 2008 року ЄЦБ скорочував процентну ставку 4 рази, у цілому на 2,25 процентні пункти. Однак базова процентна ставка ЄЦБ залишається однієї з найвищих у розвинених країнах: у США вона перебуває в цільовому діапазоні від 0% до 0,25%, у Японії - 0,1%. Банк Англії в четвер знизив базову процентну ставку до 1% з 1,5% річних, обновивши мінімальний рівень із моменту заснування британського ЦБ в 1694 році королем Вільгельмом III.
Фінансові регулятори єврозони "не праві, вони роблять занадто мало, занадто пізно, тим самим вони погіршують ситуацію", впевнений американський економіст Нурвель Рубіні.
Міжнародний валютний фонд прогнозує скорочення ВВП 16 країн єврозони на 2% в 2009 році.
Виробництво та послуги в регіоні знизилися в січні восьмий місяць поспіль, ділова і споживча довіра перебувають у рекордного мінімуму. Німеччина, найбільша економіка Європи, у четвер оголосила про продовження в січні рекордного зменшення замовлень на промвиробництво.
"Економіка виглядає настільки слабкою, що ЄЦБ не зможе уникнути скорочення нижче 2%, - вважає старший аналітик Danske Bank Ссорен Діжон. - Єврозона вже щільно загрузла у рецесії, і хоча ми побачили слабке покращення ділової довіри, показники усе ще говорять про найглибшу рецесію за десятиліття".
Безробіття може зрости в 2009 році до найвищого значення з моменту введення євро 10 років тому, інфляція продовжить сповільнюватися, очікують аналітики.
Рада ЄЦБ "зазнає труднощів, коли мова йде про радикальні заходи - їм потрібно більше часу на міркування", заявив головний європейський економіст Bank of America Corp Хольгер Шмідінг.
ЄЦБ опустить базову процентну ставку до 1,5% на наступному засіданні в березні, прогнозують опитані Bloomberg економісти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас