НБУ обмежив доступ банків до своїх бланкових кредитів овернайт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ обмежив доступ банків до своїх бланкових кредитів овернайт

Кредит&Депозит
1324
Національний банк України (НБУ) змінив свою січневу постанову про регулювання грошово-кредитного ринку (N33), обмеживши доступ банків до своїх бланкових кредитів овернайт.
Відповідне рішення закріплене постановою Нацбанку від 3 лютого (N42), текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна". Нормативний акт набув чинності з 3 лютого.
Згідно з документом, банки зможуть звертатися до Нацбанку за бланковими кредитами овернайт один раз на тиждень у розмірі не більше 20% від суми сформованого банком обсягу обов'язкових резервів, тоді як раніше – не більше 8 разів на місяць у розмірі не більше 40% від суми сформованого обсягу резервів.
Крім того, Нацбанк передбачив, що банки можуть звертатися до Нацбанку за кредитами рефінансування терміном до 14 днів (надаваними на тендерній основі) не раніше ніж через 30 календарних днів після одержання банком попереднього кредиту рефінансування. При цьому, згідно з документом, рефінансування для підтримки ліквідності банків на тендерній основі буде здійснюватися, як правило, на термін до 14 днів шляхом проведення відповідних тендерів.
Нацбанк також уточнив порядок визначення банками обов'язкових резервів, які повинні в щоденному режимі зберігатися на кореспондентському рахунку в Нацбанку в лютому-2009.
"Розрахунки суми обов'язкових резервів здійснюються, виходячи з обсягу залучених коштів у січні 2009 року, і нормативів, установлених починаючи з 1 лютого 2009 року", - відзначається в документі.
Як повідомлялося, з 1 лютого НБУ встановив норматив обов'язкового резервування під кошти, залучені від банків-нерезидентів і фінансових організацій-нерезидентів, на рівні 2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас