Газа інкогніта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газа інкогніта

Енергетика
1432
Ненормальний рівень
Давно відомий жарт: в Україні немає лічильників для обліку природного газу, що надходить з Росії. Точні дані з обсягу поставленого в нашу країну палива повідомляє продавець - російський "Газпром". У прес-службі НАК "Нафтогаз України" говорять, що на російських газовимірювальних станціях постійно перебувають співробітники НАК, в обов'язки яких входить контроль за приладами обліку газу. Документальне підтвердження їх роботи - щоденні акти обліку обсягів газу, який постачається в Україну.
За словами Валерія Боровика, голови правління альянсу "Нова Енергія України", саме людський фактор у системі обліку поставок імпортного газу є слабким місцем. "Точність даних про мільярдні поставки газу на совісті десятка співробітників державної компанії. Це суперспокуса", - вважає експерт.
Можливо, вразлива система обліку обсягів імпорту природного газу і є однією з причин високого (щодо сусідів) споживання газу в Україні.
За словами президента Нафтогазової академії України, колишнього голови компанії "Укргазпром" Богдана Ключка, рівень споживання газу в країні "ненормально високий".
Експерт стверджує: "В Європі норма споживання газу становить 1 тис.куб.м на одного жителя на рік. У цьому нормативі враховані й індустрія, і енергетика (наприклад, у Нідерландах чимало газу спалюють на електростанціях), і населення. Якщо застосувати європейську норму до України, то обсяг споживання газу не повинен перевищувати 47 млрд куб.м. Але фактичне споживання ніколи не опускалося нижче позначки в 70 млрд куб.м".
За даними Міністерства палива та енергетики, в 2008 р. Україна збільшила імпорт природного газу з Росії на 4 млрд куб.м, загальний обсяг при цьому склав 54,6 млрд куб.м.
На хліб з маслом
Ще в 2006 р., відразу після першого україно-російського газового конфлікту, Єврокомісія запропонувала Україні профінансувати проект з будівництва восьми газовимірювальних станцій на вході в країну газових магістралей - шести з Росії і двох з Білорусії. Фахівці НАК підрахували, що для реалізації проекту буде потрібно не менш EUR250 млн.
Представник генерального директорату Єврокомісії Фаузі Бенсарса заявив, що зазначену суму готові виділити Європейський інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції та розвитку. З того часу пропозиція погоджується десь у кабінетах НАК "Нафтогаз України". Тим часом наприкінці минулого року Бенсарса констатував, що "основна мета на сьогоднішній день - побудувати енергоринок України таким чином, щоб він був повністю інтегрований в енергетичний ринок Євросоюзу". Навряд чи вийде реалізувати подібні плани з нинішньою системою обліку...
"Сформована система обліку імпортного газу не є чимось дивним... Адже коли ви йдете до магазину, ви не берете із собою ваги, а користуєтеся вагами продавця. Так і з газом - ми використовуємо лічильники "Газпрому", - заспокоює радник Президента України і голови правління НАК "Нафтогаз України" Іван Дияк.
У свою чергу, Михайло Гончар, керівник енергетичних програм Центра "Номос", вважає, що проект будівництва газовимірювальних станцій завмер з вини української сторони: "Українські газовики завзято ігнорують цей проект. І це викликає підозри".
Поки обліком газу на вході в українську газотранспортну систему більше цікавиться Верховна Рада, а не уряд. Так, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко минулого тижня запропонував поставити за обов'язок уряду забезпечити установку газових лічильників на території України. Народний депутат назвав неприпустимою ситуацію, коли Україна не знає, скільки газу зайшло в її трубу, і коли обсяги цього газу можна побачити тільки на російській стороні.
"Це велике поле для корупції", - говорить він. На думку народного депутата, встановлення лічильників стане частиною комплексу антикризових заходів, спрямованих на скорочення споживання газу.
"Наша країна, наша економіка витрачає енергії на одиницю валового продукту в 4, а то й в 6 разів більше, ніж розвинені європейські країни. Саме отут повинна виявитися сильна антикризова політика уряду цього року... Потрібно наполягати на тому, щоб на програму енергозбереження (якщо не розуміти під нею тільки перехід на використання соломи) були якщо не виділені кошти, то, як мінімум, створені стимулюючі механізми", - вважає Гриценко.
Ще раз відзначимо: багато в чому саме відсутність на східному кордоні відповідних газових лічильників призвела до того, що Україна не змогла гідно відповісти на обвинувачення російської сторони в крадіжках газу.
На двох
Як повідомив керівник одного з департаментів Мінпаливенерго, у процесі підготовки до підписання Хартії про стратегічне партнерство з Україною американські фахівці в області енергетики назвали вітчизняну систему обліку імпортного газу "казаном без дна".
"Я відповідально кажу, що обсяг неврахованого імпортного газу, який щорічно надходить в Україну, - не менш 10 млрд куб.м. А це за цінами минулого року становить близько $1,8 млрд. Цифра взята не зі стелі, а отримана на основі аналізу роботи підрозділів "Укртрансгазу" у декількох областях", - запевняє Валерій Боровик.
Природно, що в прес-службі НАК "Нафтогаз України" цю заяву назвали "фантазією". Опитані експерти не виключають, що тіньовий імпорт газу досить значний, але навіть приблизну оцінку дати відмовилися.
"Неможливо оцінити навіть норми витрати газу в процесі експлуатації вітчизняної ГТС. Адже в Європі на газопроводах використовують електричні компресори, а в нас - газові. Крім того, документація з експлуатаційних витрат вітчизняної ГТС - таємниця за сімома печатками", - сказав Михайло Гончар.
Кінці у заводи
Природно, що існування тіньового імпорту газу без відома російської сторони неможливе. На думку Валерія Боровика, фінансовий інтерес російських учасників схеми тіньового імпорту перебуває в Україні. "Неврахований російський газ трансформується в Україні в гроші, по-перше, через хімічні підприємства, по-друге, через систему облгазів", - пояснює експерт.
У зв'язку з цим слід зазначити, що необхідність посередників у схемі поставок газу в Україну, на думку експертів, багато в чому пов'язана саме з існуванням тіньового імпорту. Може, саме тому "Газпром" наполягає на тому, щоб в Україні працювала його дочірня компанія зі збуту газу.
Експерти
...про махінації
Валерій Боровик, голова правління альянсу "Нова Енергія України":
- Мені з першоджерел, тобто від працівників газовимірювальних станцій, відомо, що акти прийому-передачі газу на вході в Україну не відповідають фізичному обсягу газу, що перетинає кордон.
Реальні дані про те, скільки країна дійсно споживає природного газу, знають не більше десятка людей - це працівники вимірювальних станцій, а також "куратори" схеми в органах влади. У мене є дані, що в одному обласному підрозділі "Укртрансгазу" витрати на транспортування газу становлять до 60% прокачаного обсягу! За документами виходить, що з 1 млрд куб.м газу, що потрапив у магістральну трубу, 600 млн куб.м зникли, випарувалися. Хоча фактично витрачено 10%, тобто 100 млн куб.м. Далі, уже списані за документами 500 млн куб.м газу через систему облгаза потрапляють на підприємства області - от і гроші. На хліб з маслом вистачає всім учасникам схеми.
Для того щоб зруйнувати систему, досить зробити наступне. По-перше, встановити на вході газопроводу прилади обліку, що вже кілька років пропонує Євросоюз. По-друге, посадити на всіх газовимірювальних станціях три державних контролера - співробітників прокуратури, СБУ та МВС. Нехай стежать не тільки за приладами, але й один за одним. Думаю, що після цього економія газу в Україні складе не менш 10 млрд куб.м на рік.
...про двосторонню кооперацію
Михайло Гончар, керівник енергетичних програм центра "Номос":
- Непрямі ознаки дають підстави припустити, що рівчак неврахованого газу з Росії в Україну все-таки є. При цьому цей газ не враховують вже в Російській Федерації. У зв'язку з цим варто підкреслити, що вся операція просування неврахованого газу - продукт двосторонньої україно-російської "кооперації".
Знайти документальні підтвердження існування схеми непросто - адже газ неврахований, і, як справедливо відзначив один з топ-менеджерів НАК "Нафтогаз України", споживання газу відбувається в режимі он-лайн - спалили, і все - немає товару.
Що стосується кінцевого пункту неврахованого газу, то, в принципі, є підстави припускати, що в Україні він трансформується в азотні добрива.
...про економію
Олександр Тодийчук, координатор з питань реалізації Меморандуму Україна - ЄС у сфері енергетики:
- На сьогоднішній день в енергетичному балансі України близько 50% становить газ. Це величезна розкіш, яку жодна інша країна собі не дозволяє, балансуючи на показнику в 8-12%. Реальна плата за таку енергетичну політику - будь-яке потрясіння в газовій сфері стає питанням життя та смерті. Україні треба вирішувати питання з перебудовою українського енергетичного балансу. Якщо правильно інвестувати кошти у вже розвідані родовища, Україна може збільшити видобуток власного газу до 30 млрд куб.м, тоді потреба в іноземних газових закупівлях складе 20-25 млрд куб.м.
Іншу ж енергію можна одержувати від атомних електростанцій і поновлюваних джерел енергії, таких як біопаливо, енергія вітру, сонця. Необхідна якнайшвидша законодавча підтримка енергозбереження. Верховна Рада повинна терміново наслідувати прикладу країн ЄС у частині впровадження норм енергозбереження, а також адаптувати західний досвід системи штрафів.
Андрій Заїка
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас