"Ъ": Аграрії шукають способи не повертати банкам кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Аграрії шукають способи не повертати банкам кредити

Кредит&Депозит
1282
На нараді Кабміну, присвяченій обговоренню ситуації із забезпеченням аграріїв паливом, прем'єр Юлія Тимошенко заявила, що уряд "визначив список банків", які відмовилися продовжувати позики аграріям, і має намір передати його в Нацбанк.
За словами прем'єра, у список включені ті з 92 комерційних банків, що кредитують галузь, які не пролонгували кредити на суму близько 3 млрд грн. До 26 січня, за даними прем'єра, були продовжені до жовтня 2009 року позики на 1 млрд грн із 4,2 млрд грн, необхідні банками до погашення. Цей список був підготовлений, щоб НБУ знав, яким банкам він повинен відмовити в рефінансуванні.
У НБУ пообіцяли, що правління розгляне лист прем'єра. Самі ж банкіри здивовані складанням списку, тому що вони відмовляються кредитувати не всі аграрні підприємства, а тільки ті, які не здатні вести прибутковий бізнес і традиційно очікують лише дотацій держави, а тому не здатні повернути позики. Кілька аграріїв не можуть надати ліквідні застави.
"Цей ринок піддається великим ризикам, - відзначає генеральний заступник голови правління ПриватБанку Юрій Пікуш. - Якщо аграрій, одержавши кредит, не зміг його погасити навіть при найкращому врожаї, який був торік, це говорить про неблагонадійність такого виробника".
Банкіри обурені тиском уряду на них. "За рахунок рефінансування прагнуть вирішити проблеми суднобудівників, металургів, будівельників, а тепер і аграріїв, - обурився голова правління одного із закордонних банків. - Але звідки взяти стільки грошей? Такого обсягу рефінансування просто немає!" "Нинішній фінансовий стан банків не дозволяє на них тиснути, - підтримує колегу Юрій Пікуш. - А випадки тиску на банки на початку 2000-х привели до того, що вони постраждали і змушені були списати великі збитки".
У Нацбанку стверджують, що не будуть реагувати на "суб'єктивну думку" уряду і захистять підопічних. "Це питання піднімається не вперше, - розповів високопоставлений чиновник у НБУ. - Рішення про рефінансування буде ухвалюватися за критеріями, які були нами вироблені, наприклад якість кредитів і застав, а не за якимись побажаннями прем'єра. Тиск недоречний при рефінансуванні". Джерело впевнене, що вплинути на рішення НБУ про рефінансування не допоможе і присутність на засіданнях правління щодо цього питання першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, уповноваженого постановою Кабміну #44 (див. Ъ від 30 січня).
"Рефінансування здійснюється не за узгодженням з Кабміном, а за участю його представника, - підкреслив чиновник НБУ. - Якщо він з якоїсь причини не згодний з рефінансуванням, то Кабмін повинен пояснити, чому не згодний. Якщо аргументи резонні, то правління їх ухвалює, якщо ні, то просто не звертає на них уваги".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас