Україна програла суд щодо острову Зміїний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна програла суд щодо острову Зміїний

8596
Міжнародний суд ООН ухвалив, що о. Зміїний не може вважатися частиною прибережної лінії України при визначенні серединної лінії при делімітації континентального шельфу і виняткової економічної зони.
Про це говориться в оголошеному сьогодні рішенні Міжнародного суду ООН у Гаазі, повідомляє Радіо "Свобода".
Рішення суду визначило лінію розмежування континентального шельфу і виняткових економічних зон України та Румунії в північно-західній частині Чорного моря, тобто морських просторів поза межами їх територіальних вод, але рішення не торкається питання територіальної приналежності о.Зміїний. Також цей вердикт міжнародного суду ООН є остаточним і не підлягає оскарженню.
Варто відзначити, що суперечки між Києвом і Бухарестом про багатий на поклади енергоносіїв шельф Чорного моря тривають більше десятиліття. Ключовим у цій суперечці було питання про те, чи вважати острів Зміїний скелею чи повноправним островом.
Прес-секретар МЗС Василь Кирилич сьогодні на брифінгу заявив, що рішення міжнародного суду ООН про делімітацію континентального шельфу і виняткові економічні зони у Чорному морі між Україною і Румунією поставило останню крапку в суперечці щодо цього питання між Україною та Румунією і дало нові можливості для поглиблення двосторонніх відносин між обома країнами. Він відзначив, що Україна вперше була задіяна в міжнародному суді ООН, і будь-яке рішення міжнародного суду - це крок уперед у ствердженні України як правової європейської держави. За його словами, при прийнятті свого рішення міжнародний суд виходив з того, що Зміїний є островом з 12 милями територіального моря, адже питання про природу Зміїного взагалі було знято з порядку денного, як і питання про приналежність острова Зміїного, оскільки беззаперечно острів є територією України. "Суд урахував ту важливу обставину, що українська берегова лінія в зоні делімітації втричі довша від румунської. Це суттєво підсилює позицію України, і цей факт вплинув на рішення суду", - відзначив В.Кирилич. У той же час представник МЗС не відповів, як українська сторона попередньо оцінює рішення суду - чи це є поразкою чи все-таки перемогою України. Дипломат відзначив, що рішення є об'єктивним і про це свідчить той факт, що судді прийняли його одноголосно.
Кирилич також повідомив, що з моменту оголошення рішення в тому районі, який відійшов Україні, українська сторона повноправно може починати господарську діяльність.
Донедавна на острові площею лише 17 га були тільки невелика військова і прикордонна частини. Останнім часом Україна активно узялася розбудовувати острів: там посадили кілька дерев, побудували причал, відкрили пошту і відділення банку, улаштували телефонний та мобільний зв'язок. В 2007 р. ВР надала будинкам на острові статус населеного пункту - с. Біле, яке віднесли до Килійського району Одеської обл.; цей крок викликав особливі протести Румунії. За повідомленнями, на Зміїному живуть кілька десятків науковців, прикордонники і персонал маяка, які переважно працюють вахтовим методом.
Нагадаємо, 15 серпня 2005 р. Румунія передала в Міжнародний суд ООН меморандум у справі про розмежування з Україною континентального шельфу і виняткових економічних зон у Чорному морі. У квітні 2005 р. на рівні голів МЗС України і Румунії були відновлені переговори з метою врегулювання цього питання.
Міжнародний суд - головний судовий орган ООН, який вирішує юридичні суперечки між державами на принципах міжнародного права, зокрема, суперечки про кордони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас