Прем'єр Литви очікує покращення ситуації в економіці країни у 2011р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр Литви очікує покращення ситуації в економіці країни у 2011р

Валюта
238
Литовський прем'єр Андрюс Кубілюс прогнозує, що пожвавлення в економіці країни почнеться в 2011 році.
"2011 рік уже буде роком наших перемог: ми повинні здобути перемогу в чемпіонаті Європи з баскетболу, який буде проходити в Литві. Тоді ж, як показує наявна інформація, оживе й економіка", - сказав прем'єр в інтерв'ю литовському телебаченню.
Він також заявив про неприпустимість перевищення запланованих показників дефіциту бюджету. Це буде для країни катастрофою, підкреслив А.Кубілюс, додавши, що про це ж раніше заявляли Європейська комісія та Міжнародний валютний фонд (МВФ).
Можливості Литви із залучення позик на міжнародних ринках і фінансування дефіциту бюджету мінімальні, відзначив прем'єр.
"Крім дефіциту, який ми зменшили на 5 млрд літів, у нинішньому році нам потрібно рефінансувати отримані раніше позики на суму 3 млрд літів. Якщо ми не зможемо цього зробити, Литва просто збанкрутує. Рішення Литви встати на шлях регулювання бюджету є тією умовою, яку звичайно висуває МВФ, надаючи країні позику", - сказав А.Кубілюс.
Він не виключив, що через кілька місяців Литві доведеться звернутися до МВФ.
"Важко робити прогнози, як буде складатися ситуація в Литві та у світовій економіці. Ми працюємо по чотирьох напрямках. Ми виробили план стимулювання економіки вартістю 4 млрд літів. Якщо підтвердиться, що доходи в бюджет ми не збираємо, доведеться втілювати в життя інший план: вирішувати, як збалансувати бюджет, скорочувати видатки. Третій пункт - як гарантувати стабільність фінансових установ, що діють у Литві", - сказав прем'єр.
Він спростував твердження, що план порятунку економіки, над яким працює уряд, по суті є планом порятунку скандинавських банків, що діють у Литві.
"Це неправильне розуміння. Я не говорю, що ми особливо будемо рятувати банки або що зараз у нас є особливі проблеми, але факт, що цьому питанню ми повинні приділяти більше увагу. Ніяк не можу погодитися з тими, хто немов би зі зневагою говорить, що уряд опікується про банки. Ми повинні опікуватися! Тому що якщо виникнуть проблеми, буде дуже погано", - підкреслив прем'єр.
У середині січня прем'єр заявляв, що країна поки не планує брати кредити в Міжнародного валютного фонду, при цьому він не став прогнозувати, чи знадобиться така допомога в майбутньому.
За даними департаменту статистики Литви, в 2008 році в країні збанкрутувало 928 підприємств - на 53,1% більше, ніж в 2007 році.
Серед збанкрутілих підприємств переважали підприємства оптової та роздрібної торгівлі (248), обробної промисловості (205), транспорту, складування та зв'язку (95). Число збанкрутілих будівельних підприємств торік виросло в 2,2 рази - до 159.
ВВП Литви в 2008 році, за попередніми даними, збільшився на 3,2% проти зростання на 8,9% в 2007 році. Прогнози ВВП Литви на 2009 рік песимістичні: Європейська комісія очікує спаду на 4%, Мінфін Литви - падіння на 4,8%.
Курс літа прив'язаний до євро в співвідношенні 3,4528 літа за євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас