Індекси в Європі знизилися в п'ятницю, але виросли за тиждень слідом за акціями банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі знизилися в п'ятницю, але виросли за тиждень слідом за акціями банків

Фондовий ринок
96
Європейські фондові індекси знизилися за підсумками торгів у п'ятницю, але завершили тиждень "у плюсі" завдяки підвищенню вартості акцій банків на максимальну величину за два місяці, повідомило агентство Bloomberg.
Причиною цього стала заява британського Barclays про те, що він не має потреби у фінансовій допомозі з боку уряду, а також новина про підготовку в США плану з абсорбування "токсичних активів" шляхом створення спеціального банку для їхнього викупу з ринку.
За підсумками п'яти днів британський індекс FTSE 100 додав 2,4%, французький CAC 40 - 4,4% і німецький DAX - 3,8%.
Ціна акцій Barclays злетіла за тиждень на 107%.
Котирування паперів ING виросли на 21%. Голландська фінансова компанія має намір скоротити 7 тис. робочих місць у рамках плану зі зниження операційних витрат на 1 млрд євро в 2009 році.
"Ми бачимо, що фондовий ринок вже заклав у ціни серйозну рецесію і серйозне падіння прибутків", - відзначає аналітик ING Investment Management Вінсент Джувінс. На його думку, акції зараз привабливі для покупки.
У той же час у п'ятницю індекси знизилися слідом за котируваннями акцій видобувних компаній.
Вартість паперів BHP Billiton, найбільшої у світі гірничодобувної компанії, впала на 7,5% через зниження вартості міді на торгах у Лондоні, що тривало другий день поспіль.
Акції французького виробника нікелю Eramet подешевіли на 6,6%, оскільки цей метал також падає в ціні. Крім того, знижуються ціни алюмінію та цинку.
Котирування паперів Xstrata упали на 12%. Найбільший виробник цинку в Європі планує залучити 4,1 млрд фунтів стерлінгів ($5,8 млрд) за рахунок розміщення допемісії акцій серед нинішніх акціонерів, однак цей намір компанії викликало сильне невдоволення з боку деяких інвесторів, повідомили британські ЗМІ.
Акції Hypo Real Estate Holding подешевіли на 13% на тлі очікуваної націоналізації німецького банку.
Крім того, франко-бельгійська фінансова компанія Dexia, найбільший у світі банк з обслуговування органів місцевого самоврядування, оголосив про скорочення близько 900 робочих місць. Вартість його паперів опустилася на 7,2%.
Значення індексу Dow Jones Stoxx 600 в останній робочий день січня збільшилося на 0,2% - до 191,23 пункту. За підсумками тижня він додав 4,8%. Проте, у січні зниження індикатора склало 3,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас