PGNIG: RosUkrEnergo не надає Польщі ніякої інформації про невиконання контракту на постачання газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

PGNIG: RosUkrEnergo не надає Польщі ніякої інформації про невиконання контракту на постачання газу

Енергетика
360
Зареєстрований у Швейцарії газовий трейдер RosUkrEnergo за 8 днів невиконання умов контракту з постачання газу в Польщу не надав ніякої інформації польській нафтогазовій компанії PGNIG щодо цього питання. Про це повідомила прес-секретар польської фірми Йоанна Закшевська.
"Ми дотепер не маємо ніякої інформації від RosUkrEnergo", - сказала прес-секретар PGNIG.
Вона також повідомила, що PGNIG продовжує переговори з компаніями, які можуть компенсувати недопоставки газу за контрактом з RUE, однак не уточнила їх назви. За її даними, поляки ведуть переговори з п'ятьма фірмами.
Й.Закшевська повідомила, що газові сховища Польщі, у яких може зберігатися 1,6 млрд. кубометрів газу, на даний момент заповнені майже на 60%.
Прес-секретар PGNIG відмовилася коментувати можливий вплив зустрічі польського і російського прем'єрів 29 січня на форумі в Давосі та інформацію російської газети "Коммерсантъ", яка стверджує, що "Газпром" вимагає від поляків зменшити ціну транзиту газу по трубопроводу "Ямал-Європа" для повного поновлення постачання.
По цьому газопроповоду, частина якого проходить по території Польщі, російський газ поставляється в Німеччину.
Як повідомлялося, 26 січня PGNIG заявив, що продовжує недоодержувати щодоби 7 млн. кубометрів газу, законтрактованого RosUkrEnergo, який поставляв цей газ у Польщу через Україну.
Поставки газу повинні були відновитися до 22 січня після того, як український "Нафтогаз" і російський "Газпром" домовилися про умови постачання і транзиту газу до 2019 року, чим завершили майже тритижневий конфлікт, який залишив 18 країн Євросоюзу без російського газу.
Підписаний 19 січня контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" передбачає постачання газу без посередника, роль якого з 2006 року виконувало RosUkrEnergo. В Україні тривають суперечки, кому належать 11 млрд. кубометрів газу, які перебувають в українських газових сховищах і оформлені на RosUkrEnergo, за рахунок яких компанія повинна була забезпечити виконання своїх експортних контрактів, у тому числі, у Польщу.
"Нафтогаз" і прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко стверджують, що цей газ "Газпром" переуступив українській стороні за рахунок боргу RUE перед російським газовим монополістом.
У той же час, представники "Газпрому" 29 січня заявили, що передали українській компанії не газ, а тільки право вимагання боргу RUE у розмірі 1,7 млрд. доларів. Польща за контрактом з RUE з листопада 2006 року щорічно одержувала близько 2,5 млрд. кубометрів газу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас