Відомий український бізнесмен Пінчук має намір залишатися філантропом і в умовах кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відомий український бізнесмен Пінчук має намір залишатися філантропом і в умовах кризи

870
Віктор Пінчук, один з найбільших українських бізнесменів і засновник Фонду свого імені, має намір продовжувати активну діяльність у сфері благодійності, незважаючи на кризу.
"Жодна із програм, яку ми ведемо, не буде зупинена. Усі проекти, які ми вели раніше, ми продовжуємо вести, і зберігаємо всі пріоритети", - сказав він журналістам у четвер у Давосі в кулуарах круглого столу, присвяченого філантропії в умовах кризи та організованого за його підтримки.
Пінчук підкреслив, що сьогодні у світі склалася складна ситуація для бізнесменів. "Сьогодні момент істини для філантропії і філантропів. Але якщо бізнесменам важко, то для тих, хто в біді більше – це питання життя і смерті. Тому потрібно продовжувати займатися філантропією ще більше, ніж раніше", - сказав він.
За словами бізнесмена, результати круглого столу підтверджують, що питання скорочення видатків на благодійність сьогодні на порядку денному в усьому світі, але загальновизнані лідери філантропії власним прикладом підтверджують необхідність продовжувати свою діяльність у цій сфері.
Пінчук не уточнив розміри коштів, які він виділив на благодійність торік і має намір виділити цього року. Відповідно до поширеного під час круглого столу звіту Фонду Віктора Пінчука, його бюджет виріс із $2,3 млн в 2006 році до $15,7 млн в 2007 році. При цьому частка видатків на охорону здоров'я становила 35%, культуру – 17%, освіту – 9%, просування України у світі – 19%, підтримку місцевих громад – 13%, права людини – 4%.
Пінчук відзначив, що в умовах кризи продовжувати знаходити кошти непросто, а виходить, філантропія повинна бути більш ефективною, більш адресною і творчою, можливо трохи менш витратною, але більш розумною і краще керованою.
Як приклад він навів діяльність одного з учасників круглого столу - нобелівського лауреата Мухаммеда Юнуса з Бангладеш, який запропонував ідею соціального бізнесу – орієнтованого не на прибуток, а на приношення соціальної користі.
На думку В.Пінчука, в Україні "на кожному кроці" є точки застосування соціального бізнесу. Він додав, зокрема, що обговорює можливість втілення однієї з ідей Юнуса – мікрокредитування. "Це точно можна робити, просто раніше для цього не було критичної необхідності. Але сьогодні соціальний бізнес - один із правильних підходів", - підкреслив український бізнесмен.
Юнус у якості інших прикладів соціального бізнесу навів проект заснованого ним в 1983 році на базі ідеї мікрокредитування Grameen Bank із французькою компанією Danone бізнесу з випуску у великому обсязі з недорогою упаковкою дешевих йогуртів з добавками, необхідними для бідних споживачів з обмеженим раціоном.
"Чим глибша криза, тим більше можливостей змінити звичні погляди. Це найкраща можливість для роздумів і найкращий час для перебудови", - вважає нобелівський лауреат. На його думку, хоча мільярди доларів втрачені, але мільярди ще залишаються, і стиль життя їх власників не змінився.
Юнус додав, що філантропія дозволяє бізнесменам відчути себе людиною, інтереси якої не обмежуються тільки зароблянням грошей. "Людина – не машина із заробляння грошей. Тому Білл Гейтс став філантропом – він хотів зробити щось більш значне", - сказав нобелівський лауреат про засновника Microsoft, який витрачає мільярди за рік на боротьбу з інфекційними захворюваннями і СНІДом і також взяв участь у роботі круглого столу.
Президент США в 1992-2000 рр. Білл Клінтон і прем'єр Великобританії в 1997-2007 рр. Тоні Блер, що зайнялися після відходу зі своїх посад благодійністю, також відзначили, що філантропія повинна залишатися одним із пріоритетів в умовах кризи.
"Тут ніхто не страждає і не голодує, інакше не літали б літаки в Цюріх і Мілан (звідки делегати добираються на форум у Давос). Світ несправедливий і в ньому немає рівності, тому не можна припинити займатися благодійністю через кризу", - сказав Б.Клінтон. На його думку, в умовах скорочення видатків необхідно чіткіше виділяти пріоритети, сприяти економічному зростанню і підвищувати роль громадянського суспільства.
Ще один учасник круглого столу – відомий бізнесмен, засновник Virgin Records, Virgin Atlantic Airways і The Healthcare Foundation Річард Бренсон (Richard Branson) додав, що капіталізм залишається поки єдиною системою, яка ефективно працює, утягуючи багато тисяч малих підприємств, однак також відзначив проблему значного розшарування. "Дуже часто багаті люди не готові створювати нові бізнеси і нові робочі місця та використовувати свої навички, щоб вирішувати сторонні проблеми. Але саме так капіталізм може заробити собі добре ім'я, а не погане", - підкреслив він.
Відомий майстер східних єдиноборств і актор Джет Лі (Jet Li), один з ініціаторів руху благодійності в Китаї, додав, що до філантропії можна і потрібно залучати максимально широкі кола населення. Як приклад він навів проект з випуску платіжної картки, дуже невелика сума з якої при кожній транзакції – купівлі квитків у кіно чи нового одягу – іде на цілі благодійності.
"Неважливо, росте економіка чи падає, тому що ми однаково можемо зробити щось, у що ми віримо і що прищеплює нам культуру благодійності", – підкреслив Дж.Лі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас