Індекси в Європі впали більш ніж на 2% на слабкій статистиці зі США і побоюваннях зниження прибутків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі впали більш ніж на 2% на слабкій статистиці зі США і побоюваннях зниження прибутків

Фондовий ринок
346
Європейські фондові індекси впали в четвер вперше за чотири дні - на 2-2,45% - на слабкій американській статистиці, що підвищила побоювання з приводу подальшого погіршення корпоративних прибутків в умовах поглиблення глобального економічного спаду, повідомляє агентство Bloomberg.
"Ми розуміємо, що рецесія, яка дуже близька до депресії, сприяє зниженню прибутків компаній, - відзначає глава фондового підрозділу Groupama Asset Management у Парижі Роман Бошер. - Фондовий ринок навряд чи зможе відновитися, з огляду на потік таких поганих новин".
Згідно з даними міністерства торгівлі США, падіння замовлень на товари тривалого користування в країні продовжилося в грудні п'ятий місяць поспіль і виявилося більш значним, ніж очікувалося, склавши 2,6%. Аналітики прогнозували зменшення на 2%.
При цьому число американців, які продовжують одержувати допомогу з безробіття, виросло за тиждень з 12 до 18 січня до рекордних 4,776 млн чоловік, що перевершило очікування експертів.
Прибутки 106 компаній країн Західної Європи, що опублікували звітність за підсумками минулого кварталу, знизилися в середньому на 39%. Прибутки компаній індексу Stoxx 600, як очікується, зменшаться в 2009 році на 2,2% у порівнянні з падінням на 17% торік.
Котирування акцій BHP Billiton й Rio Tinto впали за підсумками торгів відповідно на 4,2% і 5,8% слідом за зниженням цін на мідь, нікель та олово в Лондоні. Згідно з прогнозом експертів MF Global Ltd., мідь може подешевіти більш ніж удвічі цього року, оскільки попит на неї скорочується через рецесію.
Ціна паперів AstraZeneca, однієї з найбільших фармацевтичних компаній Великобританії, опустилася на 5,4%. Чистий прибуток компанії в четвертому кварталі минулого року знизився на 1,4% - до $1,25 млрд. Цього року AstraZeneca не очікує зростання продажів.
Акції швейцарської Swatch Group подешевіли на 2,7%. Найбільший у світі виробник годинників скоротив виторг за підсумками другого півріччя минулого року на 6,3% - до 2,85 млрд франків ($2,5 млрд), що виявилося гірше середнього прогнозу аналітиків в 3,03 млрд франків.
Вартість паперів Nobel Biocare, провідного світового виробника продукції для стоматологічної галузі, опустилася на 3,5%. Експерти Goldman Sachs понизили рекомендації для акцій компанії до "продавати" з "нейтрально", відзначивши, що ринок недооцінює негативний вплив скорочення темпів зростання продажів на доходи Nobel.
Акції London Stock Exchange (LSE) упали в ціні на 4,22%, Deutsche Boerse - на 3,3%. Аналітики Citigroup погіршили рекомендації для паперів LSE до "продавати" з "тримати", а також понизили прогнозну ціну акцій німецької біржі на 37%.
16 з 18 основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів 29 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас