Леонід Черновецький винаходить нові способи заробити на киянах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Леонід Черновецький винаходить нові способи заробити на киянах

Казна та Політика
7678
Коли Леонід Черновецький казав, що в Києві будуть платити за повітря ("Це справедливо, це соціально", - пояснював мер), багато хто посміявся.
А даремно. Слідом за нашумілим підйомом цін у столичному метро та наземному транспорті (до 2 грн.), підвищенням комунальних тарифів (в 5 разів для юросіб, але й городяни на підході), зростанням тарифів на паркування (до 10 грн.) київська мерія готується заробляти гроші і більше винахідливими способами.
Тільки за останній тиждень вона видала з цього приводу до десятка ініціатив. З найгучніших - встановлена розпорядженням Леоніда Черновецького плата за відвідування столичних цвинтарів, податок на утримання собак, вже затверджене Київрадою введення транспортного збору за в'їзд до столиці, план мера з переселення самотніх старих до будинків для людей похилого віку з наступною здачею їхніх квартир на користь міської скарбниці.
"Тут їх будуть годувати ікрою та ананасами", - не скуплячись на обіцянки, розписує переваги пропонованого гуртожитку для старих Черновецький. Директором створеного з цією метою комунального підприємства "Краще життя" він вже призначив свою дочку Христину.
На підході - подібна ідея Черновецького з відселення в інше житло мешканців перших поверхів київських будинків: тоді ці площі також можна буде здавати. ЖЕКам вже доручено провести серед киян роз'яснювальну роботу на цю тему. Тим часом заступник мера Віталій Журавський проанонсував ще кілька можливостей для одержання мерією прибутку - цього разу за рахунок вчителів та іноземців.
Перших планується обкласти податтю за репетиторство, змусивши "реєструватися, як приватних підприємців" (при цьому із січня в Києві призупинили виплату муніципальних надбавок співробітникам сфери освіти - до цього вчителя одержували від міста додатково 20% до зарплати). Що стосується іноземців, то Журавський стурбований тим, що вони "не платять, на відміну від інших країн, місцевий збір, а це мільйони!". У свіжому проекті Київради пропонується ввести найсуворіший і ретельний облік усіх, хто постійно або тимчасово живе в столиці.
За інформацією Блоку Кличка, всупереч раніше зробленому приписанню прокуратури Київське управління охорони здоров’я зобов'язало поліклініки брати з пацієнтів гроші на лікування в якості добровільного спонсорського внеску.
Нарешті, ще одним розпорядженням мера вже введена плата за розміщення реклами в ліфтах житлових будинків (від 400 до декількох тисяч грн.)
Секрет цієї бурхливої і місцями екзотичної діяльності на поверхні: міській скарбниці Києва не вистачає грошей. Сам столичний градоначальник називає головною своєю проблемою "ненадходження в бюджет більше 50% коштів, які повинні там бути, через це ми вперше маємо невиплату зарплати".
До того ж у Київської адміністрації вже другий місяць проблеми з компанією "Київенерго" через борги: днями енергетики навіть подали до суду на КМДА, намагаючись стягнути з міської влади заборговані за послуги теплозабезпечення 300 млн. гривень. У грудні через борги "Київенерго" перед "Нафтогазом" без тепла залишалося кілька тисяч київських багатоповерхівок, а днями "Київенерго" відключило від тепла та електрики кілька десятків бюджетних і комунальних об'єктів, у тому числі лікарні та школи, і загрожує те ж саме проробити з "Київводоканалом".
Поки дві структури з'ясовують стосунки, розплачуються жителі міста.
- Черновецький буде вирішувати численні проблеми за рахунок киян, плюс почнеться економічний тиск на малий і середній бізнес, - прогнозує опонент Черновецького, лідер блоку свого імені Микола Катеринчук.
Ще один опозиційний мерові політик, депутат Київради від Блоку Кличка Дмитро Андрієвський у розмові з Фокусом порівнює нинішню столичну владу з татаро-монгольським ярмом: "Спочатку місто розграбували, роздали землю, а тепер намагаються за рахунок киян наповнити бюджет!"
Опоненти Черновецького акцентують увагу на тому, що будуючи свої фінансові плани, мер перевищує повноваження. "Всі ці заходи незаконні - місцева влада не може встановлювати місцеві збори", - говорить Дмитро Андрієвський.
Та ж плата в лікарнях, на думку експерта медичного права Людмили Солоп, незаконна вже тому, що суперечить Конституції, де записане право на безкоштовну медицину. Микола Катеринчук загрожує звернутися до прокуратури. Але навчений досвідом екс-мер Олександр Омельченко радить дивитися далі: "Боротися з ним можна тільки одним способом - закликати до відповідальності за бездіяльність президента, який кришує цього блазня горохового".
Заступник харківського мера Ігор Шурма радить відкинути емоції і зріти в корінь.
- Рішення місцевих градоначальників потрібно оцінювати за двома критеріями: чи законно воно і чи популярно. Якщо рішення законне, але непопулярне - це сміливий крок, якщо популярне, але незаконне - це неподобство.
Приблизно так само міркують і соратники мера: його рішення непопулярні, але що робити?
- Я згодний, що багато з цих ініціатив можна подавати під таким ракурсом, що вони стануть приводом для критики з боку опонентів. Черновецький ставить під удар власний політичний рейтинг, але інтереси киян для нього вище: наповнити бюджет, щоб гроші від наданих послуг у підсумку пішли на розвиток міської інфраструктури і зарплати городян, - захищає шефа секретар Київради Олесь Довгий.
Він скаржиться на складні кризові часи, помножені на підступи Кабміну, що вилучає з київської скарбниці в державну більшу частину грошей.
Тим часом опоненти градоначальника вказують, що мер не дуже чистий перед бюджетом: мільярдер (за власним визнанням) Черновецький, за версією глави МВС Юрія Луценка, заборгував державі 450 млн. грн. податків з недавнього продажу свого банку "Правекс".
Однак навіть супротивники київського мера не можуть протистояти його ініціативам. Антимонопольний комітет, який вже один раз наказав Черновецькому знизити тарифи на міський транспорт, поки цього не домігся і на початку лютого планує знову зібратися з цього приводу. Вічна противниця Черновецького прем'єр-міністр Юлія Тимошенко обмежилася лише рекомендацією Контрольно-ревізійному управлінню та профільним міністерствам "особливу увагу приділити Києву", оскільки боїться "нечесного відношення до бюджетних грошей".
Хіба що ДАІ, підконтрольне ще одному опонентові Черновецького - главі МВС Юрію Луценку, вже повідомило, що не буде виконувати рішення Київради із збору за в'їзд до столиці. Але ж ця ініціатива і планувалася не на зараз, а тільки на 2011 рік.
Таким чином, поки ніщо не заважає Черновецькому заробляти гроші на місті та городянах так, як йому цього хочеться. І тим самим торувати шлях для інших мерів.
- Якщо ці ініціативи візьмуть на озброєння регіони, то Україна перетвориться на середньовічну державу з безліччю князівств. І кожне буде встановлювати окрему плату за проїзд по своїй території. Може дійти до того, що ми, як у Венеції, станемо брати податок на тінь або, як у Тибеті, на вуха, - лякає Дмитро Андрієвський.
- Чому як у Тибеті? Як у Європі, - уточнює Ігор Шурма. - Те, що робить Черновецький, цілком європейська практика. Там місцеві бюджети теж заробляють багато на чому - наприклад, на вході на територію архітектурного пам'ятника. Та що там Європа - у Львові вхід на Личаківський цвинтар для туристів платний!
Правда, уточнює Шурма, у Харкові подібні європейські порядки поки не практикуються.
Наталя Бублий, Павло Вуєць
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас