"Ъ": Стрес-код — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Стрес-код

Валюта
5584
Ситуація в українських банках виявилася не такою поганою, як пророкував Міжнародний валютний фонд (МВФ). Стрес-аналіз 17 найбільших банків показав, що їм необхідно збільшити капітал лише на 24,7 млрд грн, а не на прогнозовані раніше МВФ понад 90 млрд грн. Зараз Нацбанк намагається добитися від банкірів готовності збільшити капітал, але "дочки" іноземних банків не вважають методику об'єктивною і не бачать необхідності в такому значному збільшенні капіталу, тоді як українські банки в цілому з нею згодні.
Як стало відомо Комерсант-Україна, з ініціативи Європейського банку реконструкції та розвитку у вівторок відбулася зустріч представників Міністерства фінансів, Національного банку (НБУ) та українських банків з іноземним капіталом з місією МВФ. За словами одного з учасників заходу, запрошений на зустріч виконавчий директор НБУ з банківського нагляду Олександр Киреєв повідомив загальні результати стрес-аналізу показників 17 найбільших банків, проведеного за методикою МВФ, згідно з якими цим кредитним установам необхідно капіталізуватися на 24,7 млрд грн. "Киреєв уточнив, що навіть після грудневої капіталізації держбанків (на 15 млрд грн.) їм ще необхідно 2,8 млрд грн, банкам з українським капіталом - 7,2 млрд грн, інша сума - 'дочкам' іноземних банків", - сказало джерело.
Опитані банкіри підтвердили цю інформацію, але відмовилися її коментувати. "Це дуже болюча тема для всіх - як для нас, так і для Нацбанку, і ніхто не зацікавлений у її інтерпретації, що записано в договорі між нами та аудиторською компанією", - пояснили вони.
Постанова НБУ №389 "Про проведення діагностичної перевірки банків" зобов'язала 17 найбільших банків пройти стрес-тест до 14 грудня 2008 року, тому що до 24 лютого 2009 року повинна закінчитися їх перевірка. Як розповіли в Нацбанку, аудитори Pwc, KPMG, Deloitte, Ernst & Young, "БДО Баланс-Аудит", "РСМ Апік", Grand Thornton Україна, Baker Tilly Ukraine, що проводили аналіз витривалості банків у період кризи, надали неузгоджену інформацію.
"Ми дали їм одну методику, але два аудитори чомусь надали дані в одному форматі, а інші - в іншому. Тому департаменти Киреєва намагалися до 24 січня підвести все під один знаменник" ,- сказав член правління НБУ. "Ми гризлися з аудиторами за кожний мільйон, який потрібно резервувати", - пояснив заступник голови іноземного банку.
Необхідна для капіталізації сума менша від зазначеної в більш ранніх розрахунках МВФ. Перед наданням першого траншу у фонді підрахували, що банкам необхідно $10 млрд, а на початку року назвали цифру $12 млрд (за курсом 7,7 грн - 92,4 млрд грн), з яких $6-7 млрд необхідно банкам з іноземним капіталом. За даними НБУ, на 1 жовтня сумарний статутний капітал найбільших банків становив 32,699 млрд грн, власний - 53,488 млрд грн. Це означає, що в низки банків вийшов негативний капітал.
У банках з українськими акціонерами стверджують, що задоволені результатами стрес-тесту. "Вийшло, що в нас резервів більше, ніж потрібно, і ми повинні знизити їх на 1 млрд грн, - заявив банкір. - Але наш внутрішній ризик-менеджмент оцінює все дещо песимістичніше, тому своя методика досконаліша від привезеної з Європи". "Аудитори зізналися, що в нас ситуація виявилася кращою, ніж в іноземних банках, - сказав заступник голови іншого українського банку. - У планах акціонера на цей рік було збільшення капіталу на більшу суму, ніж вони нарахували".
Банкіри говорять, що Олександр Киреєв щодня викликає кожного з них, сподіваючись почути запевнення в готовності внести розраховану суму в капітал. " Усе залежить від того, як пройде діалог, - відзначає банкір закордонної кредитної установи. - Вливати в статутний капітал, який ураховується в гривнях, зараз нерозумно, оскільки є велика ймовірність подальшої девальвації гривні.
Тим, у кого вийшов негативний капітал, слід прийняти рішення, чи потрібно далі вкладати, тому що цей банк нічого не вартий. Може, нехай краще держава цей банк націоналізує?" Представники закордонних банків говорять, що зараз намагаються переконати НБУ хоча б у тому, що не будуть забирати кредитні лінії, виділені дочірнім установам.
За даними секретаріату президента, із зовнішнього банківського боргу на $42,1 млрд цього року необхідно повернути $16,8 млрд. "За нашими оцінками, $5 млрд із них - публічні борги, які треба віддати, тому що може бути оголошений дефолт з емітентів, а щодо інших боргів потрібно вести переговори, - говорить керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський. - Якщо акціонери відмовляться докапіталізувати банк, державі доведеться підтримати кожен із цих банків, тому що вони - системотворчі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас