Забіг 2009 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забіг 2009

Фондовий ринок
1161
Торік український фондовий індекс ПФТС впав на 74,33%, що стало найзначнішим падінням у світі після ісландського індикатора. Чи зможуть національні "блакитні фішки" витягти свій індекс?
Сьогодні все більше і більше компаній переглядають або відкликають свої прогнози і ринкові рекомендації, імовірно, не бажаючи для них долі більшості не справджених прогнозів річної давнини або просто перебуваючи в розгубленості перед обличчям однієї з найсерйозніших економічних криз останнього часу.
Торік український ринок впав настільки низько, наскільки, напевно, аналітикам не могло наснитися й у кошмарному сні. Надія на те, що emerging markets зможуть уникнути долі, що спіткала розвинені ринки, так і не виправдалася. Проблеми найбільших економік світу тільки провокували втечу капіталів і неминуче вели до зниження основних фондових індексів ринків, що розвиваються, багато з яких втратили майже 50% своєї капіталізації. Індекс MSCI Emerging Markets, у розрахунок якого входять котирування акцій компаній з країн з економікою, що розвивається, з початку минулого року впав більш ніж на 50%, у той час як в 2007 році його зростання склало порядку 35%.
Хоча ще за підсумками 9 місяців 2008 року в рейтингу найпровальніших фондових індексів світу фігурували фондові майданчики, що працюють з позитивним результатом. Так, на кінець вересня венесуельський індекс IBC у порівнянні з початком року виріс на 0,17%, а словацький SAX - майже на 2%. Через три місяці навіть ці в цілому "абстраговані" від зовнішніх потрясінь ринки опинилися на негативній території.
Україна, як відомо, посіла в цьому списку зовсім вже непрестижне в цьому випадку друге місце. Після осінньої істерії, коли український ринок акцій опинився у вільному падінні, папери переважної більшості компаній, у тому числі й індексного кошику, опинилися на рівнях п'ятирічної давнини, і, незважаючи на привабливість, охочих їх купити було небагато. Точніше, покупців просто не було.
Спроби відкрити "лонги" ні до чого не приводили, котирування впевнено і стрімко наближалися до своїх історичних мінімумів. Численні спекулянти, які з'явилися на ринку за останні два роки, стали довгостроковими інвесторами. У підсумку результат більш ніж вражаючий: індекс ПФТС упав з 1160,34 пункту (8 січня 2008 року) до 301,42 пункту (30 грудня). Гарантій же того, що котирування не опиняться на ще більш низьких рівнях, просто немає. Одне можна сказати зовсім точно: "дно" зараз значно ближче, ніж в 2008 році.
Та все ж надія на деяке зростання котирувань у найближчій перспективі все-таки є. Вже сьогодні кілька фахівців очікують по деяких паперах невеликого відкоту.
У цього явища різні причини, але вважається, що одна з основних - бажання керуючих активами та інституціональними інвесторами вивести ринок інститутів спільного інвестування зі сформованого штопора. Допомогти зрушити індекс нагору можуть і фундаментальні або ринкові фактори, а також продовження зупиненої було приватизації.
Звичайно, 2009 рік буде досить сильно відрізнятися від попередніх хоча б тим, що, швидше за все, не буде таких мінусів, як у минулому. Більше того, цього року ми таки намацаємо локальне "дно", після якого можна буде очікувати невелику корекцію ринку.
Очевидно, що дана умова або припущення в сукупності із зовнішнім тлом, що небагато покращилося, може привести до того, що з тією чи іншою силою фондовий стрибок відбудеться. Припустимо навіть більше: є ймовірність, що те зростання, яке ми періодично спостерігаємо в деяких паперах в останні дні, і є це найбільш обережне зростання. Але прогнозувати, як завжди, не має ніякого сенсу.
Фондовий прогноз нагадує скоріше метеорологічний: щоб зрозуміти, чи брати з собою парасольку, часом досить виглянути у вікно. От ми й вирішили подивитися на сильні і слабкі сторони українських "блакитних фішок". І визначити, які з них зможуть не тільки підтримати індекс на ногах, але й, можливо, навіть пройтися з ним зеленою доріжкою зростання.
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас